2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi kell az ingatlanpiac kizöldüléséhez?

Az épületek zéró karbonkibocsátása került fókuszba a Magyar Közgazdasági Társaság legutóbbi előadásán. A technológia már adott lenne ahhoz, hogy szinte kibocsátás nélkül működjenek az új épületek, már „csak” egy ösztönzőrendszer, egy jól kidolgozott támogatói környezet kell, hogy a fejlesztők ténylegesen fenntartható épületekkel borítsák be a várost.

Az épületeknek és az építőiparnak jelentős szerepe van egyrészt a klímaváltozásban, másrészt abban is, hogy a 2050-es klímacéloknak meg tudjon felelni a világ összes országa. Ugyanakkor már most rendelkezésre áll az a technológia, amivel el lehet érni az épületeknél a közel zéró kibocsátás melletti üzemeltetést – hangsúlyozta Barta Zsombor, a HuGBC elnöke az MKT meghívására tartott előadásában. 

Jelenleg a szén-dioxid-kibocsátás közel 40 százalékáért az épületek felelnek, de a karbonlábnyom csökkentésére nézve óriási potenciál van az ingatlanpiacon. 

Az átlagos, konvencionálisan épített és a passzív házaknak nagyjából ugyanolyan beruházási költségei vannak.

Barta Zsombor beszámolt egy tanulmányról, amely Indiában egy zöldhotelt és egy hagyományos működésű szállodát hasonlított össze. Az eredmények alapján az energiahatékonysági intézkedések évente közel 11 ezer dollárt takaríthatnak meg a szálloda számára, ami nemcsak a nettó működési bevételre hat pozitívan, de az ingatlan értékét is emeli. 

Barta Zsombor szerint a karbonsemlegesség felé vezető úton egy ingatlanpiaci szereplőnek először fel kell mérnie a kibocsátását, majd konkrét csökkentési célokat kell kijelölnie. A célt aktívan kell menedzselni, ha valamit nem tud csökkenteni a vállalat, azt pedig meg kell próbálni kompenzálni. 

A zöld gazdasági fordulat elősegítésében az MNB és az EU is aktív szerepet vállal, ahogy a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) és a BÉT-nek is vannak ESG-ajánlásaik. Ezek mind azt támasztják alá, hogy a fenntarthatósági trend 2021-ben is erősen érinti a hazai ingatlanpiacot is. A következő években pedig még inkább, mert egyszerűen senki nem akarja a kedvező finanszírozási lehetőségeket elmulasztani – húzta alá Barta Zsombor. 

Neked ajánljuk
A fenntartható lakások a piacon is többet érnek, az új zöldhitel pedig a megvásárlásukban is segít Térítésmentes tanácsokkal segíti az ingatlanok zöldülését a Magyar Mérnöki Kamara Töretlen népszerűségnek örvend a távhő A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam