2021. június 22., Paulina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A magyarok felének fontos a fenntartható otthon megteremtése

A magyar lakosság felének számít a környezetvédelem, amikor építkezésbe, felújításba kezd, közülük 7 százalék számára ez az elsődleges szempont az otthonteremtésnél – derült ki egy reprezentatív felmérésből, amelyben 1339 embert kérdeztek meg a 18–59 éves korosztályból.

A válaszadók több mint háromnegyede a fenntartható építési megoldások telepítését jóval költségesebbnek tartja a hagyományos technológiák alkalmazásánál, 54 százalékuk azonban úgy véli, hogy ezek a befektetések megtérülnek.

A kérdőívet kitöltők fele hallott már a fenntartható építőanyagokra és energetikai rendszerekre lehívható pénzügyi támogatásokról: egyharmaduk az otthonteremtésnél szeretne élni valamilyen állami forrással, a felújítást vagy építkezést tervezők körében a hajlandóság magasabb.

A környezetbarát energetikai megoldások közül a napelem, a korszerű hőszigetelés és a napkollektor a legismertebb, ezeket a válaszadók 91, 87, illetve 79 százaléka említette.

Ugyanakkor arra is rámutattak, hogy a válaszadók csaknem egyharmada a legköltségesebbnek a napelemet tartja a fenntartható megoldások közül, ezt követi a hőszivattyú 19 százalékkal és a napkollektor 18 százalékkal.

A felmérést készíttető újHÁZ Centrum tapasztalatai szerint az építőipar jövőjét a fenntarthatóság határozza meg, ezért ebben a témakörben kifejezetten fontos a lakosság edukálása. A környezettudatos technológiák és alapanyagok ára azonban magasabb az átlagnál, ezért a vásárlókat a kereskedésekben dolgozók nehezebben tudják motiválni ezek kiválasztására.

Rázsóné Szórády Csilla, az építőanyag-kereskedelmi hálózat vezérigazgatója szerint a piacon elérhető fenntartható technológiák és építőanyagok körültekintő megválasztása nemcsak környezetvédelmi, de gazdasági szempontból is kiemelten fontos. Amellett, hogy számos állami támogatás is elérhető azoknak, akik környezetbarát megoldásokban gondolkodnak, az is döntő érv lehet, hogy ezek növelik az ingatlan értékét, csökkentik az épület üzemeltetési költségeit, és javítják a lakók életminőségét.

Neked ajánljuk
Mintaházpark segítségével válhatnak fenntarthatóbbá a magyar otthonok Hazánkban még sok lakás szorulna korszerűsítésre A klímavédelem a pénztárcánknak is jót tesz A belga bíróság szerint az elégtelen klímapolitika az emberi jogok megsértését jelenti Itt a nyári menetrend: nem kell ahhoz autó, hogy eljuss a tóhoz!
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam