2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vályogház környezetbarát választás, de a felújításnál nagyon óvatosnak kell lenni

A régi építésű, vályog parasztházak nem feltétlenül kerülnek sokba, szépek is, környezetbarát építmények is, viszont a felújításuk során könnyen belefuthatunk néhány tipikus hibába, ami több milliós anyagi kárt okoz.

Házfelújításnál sokan nem gondolnak arra, hogy a mostanában annyira népszerű vályogházak nem véletlenül épültek úgy, ahogy. Nagyon mellényúlhatunk, ha egy százéves házra a modern technológiai újításokat akarjuk ráerőltetni – mutatott rá a Hello Vidék.

Mire figyeljünk?

  • Tető A vályogházak esetében alapvető probléma a vízelvezetés megoldása. A tető felújításánál sokan belesnek abba a hibába, hogy belülről lefóliázzák a cserepet, ami a hagyományos vályog parasztházak földtapasztással fedett padlástereiben különösen nagy károkat okozhat. A beszoruló nedvesség gombásodás, penészesedés kialakulásához vezethet.
  • Aljzat Az alulról a falakat áztató víz lehet a rosszul elhelyezett vagy hiányzó ereszcsatorna következménye, illetve a földbe beszivárgó csapadékból származó talajnedvesség is. Ha a lábazati résznél átfúrják a falat, hogy vizet gátló anyagot injektáljanak bele, a vályogház instabillá válhat. Ugyanakkor jó megoldás lehet, ha az épület belsejében kiszedik az aljzatot, és bazaltzúzalékot terítenek rá. Ez megszünteti a kapilláris hatást, de a párolgást nem akadályozza.
  • Műanyag nyílászárók. A vályogházakon nem véletlenül tett jó szolgálatot a fa: biztosította a természetes légmozgást, ráadásul szerkezeti és építéstörténeti szempontból is ez illik egy vályogházba.
  • Hozzáépítés A kőművesek általában csorbázzák a hozzáépített részt, vagyis cikkcakkban, egyet a régi házból elvéve, egyet az újból hozzátéve teszik egymásba az építőanyagot. A vályog esetében ez rossz megoldás: mivel az épület folyamatosan mozog, instabil, repedések keletkeznek a falak között. Meg kell hagyni a két külön szerkezetet, mozgási hézagot képezve az épületek között.
  • Vakolás, szigetelés: A régi épületek falainál elsőrendű cél, hogy a falak kifelé szellőzzenek. Kerülni kell a műanyag rabicháló használatát. Egy vályogházat érdemes az eredeti megoldásnak megfelelően, anyagával simítani. Vannak kifejezetten ezekre az épületekre kifejlesztett szellőző vakolatok is, de jó megoldás lehet a mészhabarcs alkalmazása is. Szigetelésként vízzáró tulajdonságuk miatt tilos polisztirol lapokat használni.
  • Falbontás, szerkezeti átalakítás A vályogfalak statikája más, mint a modern házaké. Könnyen instabillá is válhatnak, ezért falakat kivenni vagy áthelyezni csak komoly utánajárást követően szabad.
Neked ajánljuk
A épületek zöld felújításáról tartanak workshopot A épületek zöld felújításáról tartanak workshopot Az épületfelújítások felgyorsítását sürgeti a Schneider Electric Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: hellovidek.hu
Vissza
Hírfolyam