2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Olaszországból indulhat útjára a fenntartható otthonok forradalma

2019-ben Mario Cucinella építész és a WASP közös munkába kezdett. Együttműködésük célja egy olyan épület kialakítása volt, amely újrahasznosítható anyagokból, 3D-nyomtatással készül, és egy teljesen új, önfenntartó lakhatási modell alapja lehet.

A mintadarab bemutatására Olaszországot, pontosabban Bologna térségét választották: a tervezők itt húzzák fel a kizárólag helyi forrásokból kinyerhető és biológiailag lebomló anyagokból álló házat. A kivitelezők hamarosan a 3D-nyomtatás végére érnek. De a TECLA megálmodói nem állnak meg egyetlen épületnél. 

Helyette egy lakópark felhúzását tervezik: így a projekt olyan globális, társadalmi kérdések megoldásául szolgálhat, mint a népességnövekedés és a megfizethető lakhatás egyre erősödő problémája.

A TECLA teljes egészében 3D-nyomtatással készül. A terv a Mario Cucinella által alapított intézmény (SOS – school of sustainability) kutatási projektjének keretében született. A londoni Architectural Association hallgatóival közösen, eltérő klímájú helyszíneken vizsgálták a hajléktalanság okait és következményeit. Az eredményeket figyelembe véve az időjárás viszontagságainak ellenálló, energiatakarékos, de a hagyományos lakhatási mintától eltérő építmény tervével álltak elő.

A Tecla prototípusa idén májusban készült el Forrás: Quick & Interesting/youtube.com

A környezethez való alkalmazkodásra kitalált lakóotthon a szakemberek szerint kiváló alapja lehet a jövő ökovárosainak. A 3D-nyomtatással előállított, darázsfészekre hasonlító ház elektromos, gáz-, víz- és csatornahálózatoktól függetlenül, önfenntartó módon működik, ráadásul nem csupán energiahatékony, de az időjárás viszontagságainak is ellenáll – ráadásul biológiailag lebomló anyagokból készül.

Neked ajánljuk
Nemzetközi együttműködésben újulnak meg a társasházak A Földközi-tengerből érkezik a spanyol építőipar nagy visszatérője Borzasztó állapotban vannak energetikailag a magyar ingatlanok Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam