2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Futurisztikus és fenntartható álom: egy tervezőcsapat élő felhőkarcolókkal népesítené be Manhattant

A nemzetközi dizájnergárda elképesztő koncepciója az eVolo építészeti versenyén 492 koncepció közül lett a befutó.

Az alapkoncepció szerint élő, ám genetikailag módosított fákat alakítanának felhőkarcolóvá, hogy az emberek újra rátalálhassanak az egyensúlyra a nagyvárosok és a Föld erőforrásai között – írta meg a Yanko Design cikke alapján a Rakéta.

A génmódosított fákból építkező felhőkarcoló egy különálló, élő szervezet saját gyökérzettel, öntözési, karbantartási mechanizmussal és jellemzőkkel, melyek egytől egyig arra összpontosítanak, hogy miként lehet adaptálni a fenntartható építészetet egy nagyvárosi környezetbe.

Az épület magas és masszív lombhullató fákból kerülne kialakításra, amelyeket csoportosan ültetnek speciálisan előkészített talajba. A fejlesztési szakaszban a közeli fák ágait különböző szinteken oltanák be, hogy olyan hálózatot képezzenek, amely megerősítik a felhőkarcolót, miközben zavartalanul tovább növekedhetnek.

Fotó: www.evolo.us

A csapat szerint a hibrid faágak adják a jövő felhőkarcolóinak szerkezetét, mivel azok egyenletes, különálló biomorf struktúrákat alkotnak, és a talaj, a víz és a nap erőforrásaiból táplálkozhatnak – egyszerre orvosolva a városi zöld területek hiányát és a hagyományos építőipar magas károsanyag-kibocsátását.

Fotó: www.evolo.us
Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam