2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elhunyt a tájépítészet nagyasszonya

Cornelia Hahn Oberlander a zöldtető-telepítés úttörője, az önfenntartás szószólója, a játszótér-építészet innovátora volt, emellett irodájának munkáját dicséri a The New York Times székházának kertje, az ottawai Kanadai Nemzeti Galéria és számtalan más köz- és magánépület kertje és parkja.

A tájépítészszakma nagyasszonyának tartott Oberlander egy hónappal 100. születésnapja előtt, szombaton halt meg a kanadai Vancouverben – tudatta a washingtoni székhelyű The Cultural Landscape Foundation (TCLF).

Cornelia Hahn a Rurhr-vidéken született, családja 1938-ben menekült a nácik elől az Egyesült Államokba. Hahn 1944-ben szerzett diplomát a Smith College-ban, majd a Harvard dizájniskolájában folytatta tanulmányait, ő volt az első nő, aki az egyetemen tájépítészként diplomázott. Férjével, a bécsi születésű Peter Oberlanderrel 1953-ban Vancouverbe költözött.

Itt alapította meg irodáját, amely együttműködéseken alapuló munkamódszeréről, illetve társadalmilag és a környezetre érzékeny gondolkodásmódjáról vált ismertté. 

Cornelia Hahn Oberlander: az inspiráció mindenhol ott van Forrás: The Cultural Landscape Foundation/youtube.com

 A tájépítész részt vett a gyerekjátszóterek kanadai szabványainak kidolgozásában, majd hetven játszótér tervezésében. Több mint kéttucat projektben dolgozott együtt a kanadai modern építészet kiemelkedő képviselőjével, Arthur Ericksonnal.

A Vancouveri Antropológiai Múzeum kertje Fotó: Lisa Parker/flickr.com/BY CC

Még életében róla nevezték el a világ legnagyobb díjazású, 100 ezer dollárral járó tájépítészeti elismerését, amelyet kétévente ítél oda a tclf a kimagasló tájépítészeti teljesítményekért.  

Az Oberlander Prize-t 2019-ben létrehozó alapítvány célja többek között, hogy kiemelje a tájépítészet szerepét a globális klímaváltozás, a városi környezet felmelegedése, az ökológiai elsivárosodás ellen vívott küzdelemben.

Cornelia Hahn Oberlander számos elismerése között 2011-ben megkapta a szakma legrangosabb díjának számító Sir Geoffrey Jellicoe-díjat a Tájépítészek Nemzetközi Szövetségétől, 2012-ben pedig az Amerikai Tájépítészek Szövetségének érmét ítélték neki. A kanadai tájépítészet doyenje egészen a legutóbbi évekig dolgozott: legfrissebb munkáját, a VanDusen Botanikus Kertet 2011-ben nyitották meg. 

Séta a VanDusen Botanikus Kertben Forrás: Ambience Aesthetics/youtube.com
Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam