2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óceáni hulladékból álmodtak futurisztikus szállodát

A vízen lebegő, csillogó-villogó hotel lenyűgöző látványt nyújt a tervezőasztalon, bár a kivitelezése valószínűleg nem lenne egyszerű.

A Margot Krasojević Architects koncepciója szerint a környezetvédelmi szempontból veszélyes hulladék építőanyagként hasznosulhatna: az óceánban felhalmozódott szemetet, legyen szó műanyag flakonokról vagy abroncsokról, egy anyaggá szőnék, majd ezeket falakká és különböző elemekké formálnák.

A komplexum működéséhez szükséges energiát napelemekkel biztosítanák, míg a fürdéshez és mosáshoz használt vizet az óceánból kiszűrt desztillálókészülék segítségével nyernék ki.

Fotó: Margot Krasojević

A különleges építményt az Indiai-óceán Ausztráliához eső részén, a Kókusz-szigetek közelében képzelték el, ahol a trópusi élőhelyek talajának karbantartásában és a növények magjainak terjesztésében fontos szerepet betöltő rákfélékre folyamatos veszélyt jelent az óceán áramlataival érkező hulladék.

A koncepció kidolgozásának első lépését éppen ezeknek az áramlatoknak, illetve az óceánba kerülő műanyagnak a mozgását szimuláló szoftver elkészítése jelentette. Így azonosíthatóvá vált a helyszín, ahol az építési alapanyagként szolgáló műanyag megfelelő mennyiségben rendelkezésre áll, ráadásul a part az építéshez szükséges további alkotórészek beszerzése és szállítása érdekében csónakokkal megközelíthető.

Fotó: Margot Krasojević

Margot Krasojević elképzelései szerint a beépített szűrők és felfújható karok segítségével összegyűjtött hulladék nemcsak az óceán megtisztítására, hanem a szerkezet további terjeszkedésére is lehetőséget adna.

A hálók által összefogott hulladék adja a tengerfenékhez rögzített szerkezet alapját. A későbbiekben az ezen felhalmozódó üledék és homok teszi lehetővé az építmény további szilárdítását biztosító mangrovefák telepítését.

Fotó: Margot Krasojević
Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: liner.hu
Vissza
Hírfolyam