2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hazánkban még sok lakás szorulna korszerűsítésre

Kelet-Közép-Európa legnagyobb ingatlanközvetítői csoportja a környezetvédelmi világnap alkalmából közölte: tavaly 150 ezer energetikai tanúsítványt adtak ki, az érintett ingatlanoknak azonban csupán a 4,78 százaléka érte el a legjobb energetikai besorolásúnak járó minősítést.

A Duna House közleményében Benedikt Károly, a vállalat PR- és elemzési vezetője hangsúlyozta: habár az ingatlantranzakcióknál még mindig van fontosabb érv a környezetvédelemnél, egyre magasabb azon tudatos vevők aránya, akik az ingatlanok energetikai állapotát és azok későbbi korszerűsítési lehetőségét is döntő szempontnak tartják.

A nemzetközi keresletnövekedéssel ellentétben ugyanakkor az ingatlanirodák tapasztalatai szerint hazai szinten a tudatosság sokszor nem párosul jelentősen magasabb vásárlóerővel, a potenciális vevők kifejezetten árérzékenyek. Az értékesítésnél viszont jól jönnek ezek a tulajdonságok:

a fenntarthatóság jegyében épülő lakásokat, házakat nemcsak gyorsabban, hanem akár 5-15 százalékkal drágábban is el lehet adni.

Egyedi festéssel díszített lakóház Esztárban
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A vezető szerint az újonnan épülő ingatlanoknál folyamatosan javul a helyzet, hiszen az uniós előírásokat követő jogszabály szerint 2022. július 1-jétől már csak a közel nulla energiaigényű épületek kivitelezhetők, és a megújuló energia részarányának is el kell érnie a 25 százalékot. Benedikt Károly hangsúlyozta: a fejlesztéssel a tulajdonos is jól jár:

minél korszerűbb az emberek lakóhelye – fel van szerelve például napelemmel, korszerű fűtési rendszerrel, megfelelő hőszigeteléssel vagy új nyílászárókkal –, annál alacsonyabb rezsiköltségekkel kell számolniuk.

A használtlakás-piacon a január elsejétől igényelhető otthonfelújítási program szolgál a helyzet javítására, amelyben az állam akár 3 millió forinttal is támogatja a korszerűsítést. Mindezt a gyermeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítása, a hazai lakásállomány megújulásának ösztönzése, valamint az építőipari ágazat fehérítése érdekében. Ingatlanpiaci és környezetvédelmi szempontból pedig az adatok alapján szükség is van a jelenlegi ingatlanállomány minőségének javítására, amin a kormányzati támogatás nagyot lendíthet – húzta alá a Duna House közleménye.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam