2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ országai közül elsőként Izrael betiltja az állati szőrmék kereskedelmét, de sok a kivétel

A világ országai közül elsőként Izrael betiltja az állati szőrmék eladását és vásárlását, az erről szóló törvény, amelyet Gila Gamliel környezetvédelmi miniszter szerdán írt alá, hat hónap múlva lép életbe. A miniszter nyilatkozata szerint „erkölcstelen” a bőrök és szőrmék használata a divatiparban.

Az állati szőrmék divatipari felhasználásának tilalmáért küzdő állatvédő szervezetek lelkesen üdvözölték az új jogszabály megszületését, amelyet saját küzdelmük eredményének tulajdonítanak.

Eddig csupán néhány régió és nagyváros, így Kalifornia és a brazíliai São Paulo tiltotta be a teljes szőrmekereskedelmet, országos szintű tilalom még nem született, vagy csak kihalás fenyegette állatok prémjével való kereskedelemre vonatkozott.

A Times of Israel című lap szerint ugyanakkor a szerdán aláírt jogszabály jórészt jelképesnek tekinthető, mert túlságosan sok kiskaput tartalmaz, így továbbra is lehetővé teszi – bár külön engedélyhez köti – az állati prémek importját „vallási, vallásihagyomány-őrzési, tudományos kutatási és oktatási” célokra.

A kivételek fő kedvezményezettje Izrael népes ultraortodox közössége, az enyhe éghajlatú mediterrán ország fő szőrmefogyasztója, amelynek férfi tagjai tradicionálisan főleg coboly- és rókafarokból készült nagy, kerek, szőrmekalapot, úgynevezett strájmlit viselnek.

Ortodox zsidó férfiak strájmliban Fotó: Pablo Gonzalez/flickr.com/cc by

A törvényt megszegők egyévnyi börtönbüntetésre vagy 75 ezer sékel (6,57 millió forint) pénzbüntetésre számíthatnak – közölte még októberben a környezetvédelmi miniszter. Az új izraeli törvény hiányosságai ellenére a negyven állatvédő szervezetet tömörítő Nemzetközi Szőrmeellenes Szövetség történelminek és precedensértékűnek nevezte az izraeli tilalmat, és a példa követésére szólította fel a világ országait.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam