2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímavédelem a pénztárcánknak is jót tesz

Magyarországon az egy főre jutó évi 6,6 tonna üvegházhatásúgáz-kibocsátásból több tonna szén-dioxid is a háztartások tevékenysége folytán jut a légkörbe, ennek döntő része pedig a fűtő- és tüzelőanyagok elégetéséből származik. Pedig ha az otthonunkat megfelelően szigeteljük, nemcsak a CO2-kibocsátásunk, de a rezsink is csökkenhet.

A megfelelően tervezett és kivitelezett hőszigetelés pedig így nem más, mint aktív környezetvédelem – mutatott rá a Pénzcentrum.

Egy átlagos hazai családi ház az uniós átlagnál akár 10 százalékkal több energiát fogyaszthat négyzetméterenként.

A hőveszteség 25-35 százaléka a falakon, 25 százaléka a tetőn, 20-25 százaléka a nyílászárókon, 15 százaléka pedig a padlón át távozik.

Kékesy Péter, a Baumit alkalmazástechnikai szakértője szerint az ilyen kiugró mértékű hőpazarlás akár 25-30 százalékkal is csökkenthető, ha megfelelő hőszigetelést választunk, hiszen minél kevesebbet kell fűteni, annál kisebb a CO2-kibocsátás. A károsanyag-kibocsátás csökkentése mellett pedig az energiahatékonyságnak köszönhetően jelentős összeget megspórolhatunk a havi kiadásokból.

Egy passzív és egy hagyományos ház (háttérben) egy hőkamerával készült felvételen Fotó: Passivhaus Institut/Wikimedia Commons/CC BY

Az optimális hőszigetelés a külső falakat melegen tartja télen, nyáron pedig hűvösen. A kellemes lakóklíma legfontosabb tényezői a hőmérséklet és a páratartalom. 19–22 °C-os szobahőmérsékleten (felhasználástól függően) 40-60 százalékos légnedvesség mellett kényelmesen érezzük magunkat. Ennek eléréséhez melegen tartott falakra van szükség. A külső oldali hőszigetelő rendszerrel történő szigetelés kellemes lakóklímát eredményez, és csökkenti a fűtési költségeket – hívja fel a figyelmet a szakértő.

A fizika törvényei szerint minél rosszabb hőtechnikai szempontból egy szerkezet, annál látványosabb eredményt lehet elérni vele – ezért nagyon fontos, hogy milyen alapfelületre kerül a hőszigetelés.

Míg egy 4 és 8 centiméternyi szigetelés között jelentős a különbség, addig egy 24 és  28 centiméter vastag szigetelés esetén már alig mérhető. Ez a törvényszerűség azt jelenti, hogy egy viszonylag jól hőszigetelő fal utólagos szigetelésének megtérülése sokkal hosszabb lesz, mint egy „rossz” falazaté. Éppen ezért fontos, hogy új építések esetén előre gondolkozzunk.

Neked ajánljuk
A hidrogénre alapozná az otthonok fűtését az Egyesült Királyság Felértékelődhetnek az északi fekvésű ingatlanok Vértezd fel magad néhány trükkel, hogy kevesebb energiával védekezhess a közelgő őszi hideg ellen! Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: penzcentrum.hu
Vissza
Hírfolyam