2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímavédelem a pénztárcánknak is jót tesz

Magyarországon az egy főre jutó évi 6,6 tonna üvegházhatásúgáz-kibocsátásból több tonna szén-dioxid is a háztartások tevékenysége folytán jut a légkörbe, ennek döntő része pedig a fűtő- és tüzelőanyagok elégetéséből származik. Pedig ha az otthonunkat megfelelően szigeteljük, nemcsak a CO2-kibocsátásunk, de a rezsink is csökkenhet.

A megfelelően tervezett és kivitelezett hőszigetelés pedig így nem más, mint aktív környezetvédelem – mutatott rá a Pénzcentrum.

Egy átlagos hazai családi ház az uniós átlagnál akár 10 százalékkal több energiát fogyaszthat négyzetméterenként.

A hőveszteség 25-35 százaléka a falakon, 25 százaléka a tetőn, 20-25 százaléka a nyílászárókon, 15 százaléka pedig a padlón át távozik.

Kékesy Péter, a Baumit alkalmazástechnikai szakértője szerint az ilyen kiugró mértékű hőpazarlás akár 25-30 százalékkal is csökkenthető, ha megfelelő hőszigetelést választunk, hiszen minél kevesebbet kell fűteni, annál kisebb a CO2-kibocsátás. A károsanyag-kibocsátás csökkentése mellett pedig az energiahatékonyságnak köszönhetően jelentős összeget megspórolhatunk a havi kiadásokból.

Egy passzív és egy hagyományos ház (háttérben) egy hőkamerával készült felvételen Fotó: Passivhaus Institut/Wikimedia Commons/CC BY

Az optimális hőszigetelés a külső falakat melegen tartja télen, nyáron pedig hűvösen. A kellemes lakóklíma legfontosabb tényezői a hőmérséklet és a páratartalom. 19–22 °C-os szobahőmérsékleten (felhasználástól függően) 40-60 százalékos légnedvesség mellett kényelmesen érezzük magunkat. Ennek eléréséhez melegen tartott falakra van szükség. A külső oldali hőszigetelő rendszerrel történő szigetelés kellemes lakóklímát eredményez, és csökkenti a fűtési költségeket – hívja fel a figyelmet a szakértő.

A fizika törvényei szerint minél rosszabb hőtechnikai szempontból egy szerkezet, annál látványosabb eredményt lehet elérni vele – ezért nagyon fontos, hogy milyen alapfelületre kerül a hőszigetelés.

Míg egy 4 és 8 centiméternyi szigetelés között jelentős a különbség, addig egy 24 és  28 centiméter vastag szigetelés esetén már alig mérhető. Ez a törvényszerűség azt jelenti, hogy egy viszonylag jól hőszigetelő fal utólagos szigetelésének megtérülése sokkal hosszabb lesz, mint egy „rossz” falazaté. Éppen ezért fontos, hogy új építések esetén előre gondolkozzunk.

Neked ajánljuk
Klímavédelmi járulékkal ösztönözné az ingatlanok felújítását Németország Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger Az épületfelújítások felgyorsítását sürgeti a Schneider Electric A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: penzcentrum.hu
Vissza
Hírfolyam