2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A bio-szolár ház a természetes szellőzés, a napfény és a modern kényelem találkozása

A bio-szolár házak egyszerre kínálnak megoldást a szigetelésből eredő páraképződés és penészedés és a magas környezeti és pénzügyi költséggel járó fűtéshez kapcsolódó kihívások kezelésére, miközben a lehető legkevesebb energiaráfordítással előállítható, gazdaságos építőanyagokból megvalósíthatók – derül ki Kazinczy Gyöngyvér okleveles építészmérnök Építészfórumon publikált írásából.

A bio-szolár házak olyan házak, amelyekben az egészséges és környezettudatos életmód lemondások nélkül megvalósítható – húzza alá a szakember.

A bio-szolár házak jelentőségének megvilágítására Kazinczy Gyöngyvér felidézi, hogy míg a hagyományos téglafalazatú, szigeteletlen, így szabadon lélegző házaknál a nagy hőveszteség és fűtési költség, addig a műanyag hőszigetelés esetében a szerkezetbe, illetve párazáró fólia alkalmazása esetén a házba szoruló nedvesség és a nyomában járó penész okoz problémát.

Ezzel szemben a bio-szolár házak kellően hőszigeteltek, ugyanakkor a szellőzés is megvalósul a falakon keresztül anélkül, hogy a pára a szerkezetben lecsapódna.

Az alacsony energiaigényű bio-szolár házak lényege a kétrétegű falszerkezetben és az ehhez szervesen kapcsolódó télikertben rejlik – ismerteti a szakember. „A kétrétegű falszerkezet belső magja maga a ház tartó vázszerkezete és a vázszerkezet közötti cellulóz hőszigetelés, amely újrahasznosított újságpapírból készül. A külső – szintén hőszigetelésből és tetszőleges burkolatból álló – réteget egy légrés választja el a belsőtől.”

Németországban egy egész bemutatóparkot szenteltek a különleges építészeti megoldásnak Forrás: Gerard B/youtube.com

A házban a zöld lugasként működő, állandóan szellőző télikert biztosítja a a friss levegőt. A télikert levegője a napsugárzás hatására felmelegszik, majd bejut a falszerkezetben található légrésbe. Az itt cirkuláló, a kültérinél jóval melegebb levegő révén egyszerre valósulhat meg a ház természetes légzése és tökéletes hőszigetelése.

A csekély fűtési- és használatimelegvíz-hőigényt igyekeznek passzív napenergia-hasznosítással fedezni. Ebben segít a télikert, valamint pedig a padlástérben elhelyezett roppant egyszerű kivitelű napkollektor. 

Nyáron a télikert árnyékolása mellett szellőztetéssel kiválóan csökkenthető a túlmelegedés, a padlástérben pedig az árnyékolás híján kialakuló erős üvegházhatásból adódó „napkémény”-effektus segíti a légmozgás beindítását. 

Emellett „a padlástér áttetsző fedésének köszönhetően, a födémben elhelyezett felülvilágítók a belső helyiségekben is természetes megvilágítást biztosítanak, ami nemcsak energiatakarékossági, hanem élettani szempontból is kedvező hatással bír” – húzza alá Kazinczy Gyöngyvér.

Neked ajánljuk
Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger Közösségi irodaterek és környezetbarát megoldások – az OTP új irodaháza Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: eiteszforum.hu
Vissza
Hírfolyam