2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mikrokapszulákkal a környezetbarát szigetelésért

Energiatakarékos és környezetbarát hőtárolási módszert fejlesztett ki az építőipari termékeket gyártó Thermofoam Kft. A módszer hőtároló mikrokapszuláknak köszönhetően működik, amelyek egyebek mellett hőszigetelő anyagba vagy a vakolatba keverve fejtik ki hatásukat.

A magyar módszer lényege abban rejlik, hogy a mikrokapszulák hőtároló anyagot tartalmaznak, amely felmelegedéskor megolvad, és így hőt von el a környezetéből, lehűléskor pedig megdermed, és a felvett hőt leadja belső környezetének, így stabilizálódik az épület belső hőmérséklete.

Az olvadási hő hetven-, nyolcvanszorosa a fajhőnek, így kisebb térfogaton sokkal nagyobb hőtárolásra van mód a mikrokapszulák alkalmazása révén, mint a folyadékhő-tárolás esetében, például a hagyományos fal- és padlófűtés alkalmazásakor.

A fejlesztés költsége egy átlagos családi ház esetében egymillió forint alatt van. Nemzetközi piackutató cégek szerint 2018 és 2025 között Európában a mikrokapszulázott hőtároló anyagok piacán mintegy húszszázalékos növekedés várható – tudatta a cég vezetője, Pirityi László János.

A fejlesztést lehetővé tevő beruházás 608 millió forint uniós és mintegy 140 millió forint saját forrásból valósult meg a veszprémi Pannon Egyetemmel és a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközponttal együttműködve.

Fotó: thermofoam.hu
Neked ajánljuk
Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger Párizsban elismerésben részesült a BudaPart fejlesztése Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam