2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás a tengerpartokon álló épületeket is új kihívások elé állítja

2021. június 24-én egy 12 emeletes társasház egy része leomlott Miami Surfside városrészében. Az okokat elemző szakértők szerint a tragédiában a klímaváltozással összefüggő folyamatok is szerepet játszhattak.

Korábban már bebizonyosodott, hogy a térségben az 1990-es évek óta folyamatosan süllyedésben volt a talaj, aminek köszönhetően repedések és mélyedések jöttek létre az épületegyüttes alagsorában és különböző helyiségeiben – ismertette a The Guardian alapján a Liner.hu.

Az épület állapotáról 2018-ban készült jelentés megerősítette, hogy a betonszerkezet a talajvízszint növekedése miatt ingatag lábakon áll, ezért potenciális károsodás következhet be.

A Floridai Egyetem építészmérnök szakembere, Zhong-Ren Peng szerint amikor a komplexumot 40 évvel ezelőtt megtervezték, még nem számoltak azzal, hogy ekkora mértékben fog erodálódni a levegőben lévő sókoncentráció megemelkedése miatt, ami a hőmérséklet drasztikus növekedéséhez köthető.

Megrongálódott lakóhelyiségek maradványai a 12 emeletes lakóházban
Fotó: MTI/AP/Wilfredo Lee

Szemtanúk korábbi beszámolóikban hangsúlyozták, a 12 emeletes épület parkolóját állandó jelleggel elöntötte az ár, és főként akkor telt meg vízzel, amikor heves esőzések és viharok voltak a környéken, ami szintén az éghajlatváltozás velejárója.

A katasztrófa pontos okainak feltárására és a felelősök azonosítására indított vizsgálatok még javában zajlanak.

Neked ajánljuk
Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: liner.hu
Vissza
Hírfolyam