2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás a tengerpartokon álló épületeket is új kihívások elé állítja

2021. június 24-én egy 12 emeletes társasház egy része leomlott Miami Surfside városrészében. Az okokat elemző szakértők szerint a tragédiában a klímaváltozással összefüggő folyamatok is szerepet játszhattak.

Korábban már bebizonyosodott, hogy a térségben az 1990-es évek óta folyamatosan süllyedésben volt a talaj, aminek köszönhetően repedések és mélyedések jöttek létre az épületegyüttes alagsorában és különböző helyiségeiben – ismertette a The Guardian alapján a Liner.hu.

Az épület állapotáról 2018-ban készült jelentés megerősítette, hogy a betonszerkezet a talajvízszint növekedése miatt ingatag lábakon áll, ezért potenciális károsodás következhet be.

A Floridai Egyetem építészmérnök szakembere, Zhong-Ren Peng szerint amikor a komplexumot 40 évvel ezelőtt megtervezték, még nem számoltak azzal, hogy ekkora mértékben fog erodálódni a levegőben lévő sókoncentráció megemelkedése miatt, ami a hőmérséklet drasztikus növekedéséhez köthető.

Megrongálódott lakóhelyiségek maradványai a 12 emeletes lakóházban
Fotó: MTI/AP/Wilfredo Lee

Szemtanúk korábbi beszámolóikban hangsúlyozták, a 12 emeletes épület parkolóját állandó jelleggel elöntötte az ár, és főként akkor telt meg vízzel, amikor heves esőzések és viharok voltak a környéken, ami szintén az éghajlatváltozás velejárója.

A katasztrófa pontos okainak feltárására és a felelősök azonosítására indított vizsgálatok még javában zajlanak.

Neked ajánljuk
Rekordgyorsan, minimális anyagfelhasználással épült fel egy iskola Malawiban A fenyő magas világpiaci ára adhat esélyt egy új magyar építőanyagnak Lézerfésű segít pontosan megbecsülni az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: liner.hu
Vissza
Hírfolyam