2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás a tengerpartokon álló épületeket is új kihívások elé állítja

2021. június 24-én egy 12 emeletes társasház egy része leomlott Miami Surfside városrészében. Az okokat elemző szakértők szerint a tragédiában a klímaváltozással összefüggő folyamatok is szerepet játszhattak.

Korábban már bebizonyosodott, hogy a térségben az 1990-es évek óta folyamatosan süllyedésben volt a talaj, aminek köszönhetően repedések és mélyedések jöttek létre az épületegyüttes alagsorában és különböző helyiségeiben – ismertette a The Guardian alapján a Liner.hu.

Az épület állapotáról 2018-ban készült jelentés megerősítette, hogy a betonszerkezet a talajvízszint növekedése miatt ingatag lábakon áll, ezért potenciális károsodás következhet be.

A Floridai Egyetem építészmérnök szakembere, Zhong-Ren Peng szerint amikor a komplexumot 40 évvel ezelőtt megtervezték, még nem számoltak azzal, hogy ekkora mértékben fog erodálódni a levegőben lévő sókoncentráció megemelkedése miatt, ami a hőmérséklet drasztikus növekedéséhez köthető.

Megrongálódott lakóhelyiségek maradványai a 12 emeletes lakóházban
Fotó: MTI/AP/Wilfredo Lee

Szemtanúk korábbi beszámolóikban hangsúlyozták, a 12 emeletes épület parkolóját állandó jelleggel elöntötte az ár, és főként akkor telt meg vízzel, amikor heves esőzések és viharok voltak a környéken, ami szintén az éghajlatváltozás velejárója.

A katasztrófa pontos okainak feltárására és a felelősök azonosítására indított vizsgálatok még javában zajlanak.

Neked ajánljuk
Fából készült felhőkarcoló magasodik egy svéd város fölé A fenntartható lakások a piacon is többet érnek, az új zöldhitel pedig a megvásárlásukban is segít Mennyi az annyi? Számszerűsítik a klímaváltozással járó károkat Glasgow-ban új pályára kellene állítani a klímavédelmi törekvéseinket Éheznek és pusztulnak a manátuszok Floridában
Tovább a forrásra: liner.hu
Vissza
Hírfolyam