2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan fejezheti ki egy épület a klímaváltozás fenyegetését?

A 3XN és az SLA építésziroda különleges klímaközpontot álmodott meg a dániai Lemvigben, amelynek hullámos, fából készült homlokzata egyszerre idézi meg a szemlélőben a fenyegető tengerszint-emelkedést és állít emléket a kikötőváros hajóépítési történetének.

A Klimatorium Dánia nemzetközi klímaközpontja, melyet Lemvig kikötőjében hoztak létre. A tervezők célja az volt, hogy az épület a laikusok számára is első ránézésre, egyértelműen fejezze ki fő funkcióját:

megidézze az éghajlat sajátosságait, a klímaválsággal járó viharokat, ugyanakkor szimbolizálja a város hajógyártás terén szerzett évszázados örökségét is.

A Klimatorium építészeti koncepciója során az egyszerűségre összpontosítottak. A fa, beton és acél használatával rusztikus, de mégis kortárs látványt sikerült megalkotniuk. A körülötte elhelyezkedő park kialakítása során kizárólag a helyi növényvilág képviselői közül választottak, alacsony gondozási igényű fajokat.

Az épület fő szimbóluma a homlokzatban kialakított hullám, amely a város kikötőjét jeleníti meg, miközben identitást is kölcsönöz az épületnek, és egyben közösségi térként is megállja a helyét: az ívelt formában fa lépcsősorokat alakítottak ki, amelyek padként is használhatók, így a Klimatorium a helyiek egyik fontos találkozóhelyévé válhat.

A Klimatorium a klímaválság kezelésével, illetve az alkalmazkodással kapcsolatban Dániában összegyűlt tudás átadásának hazai és nemzetközi terepeként szolgál majd Forrás: Klimatorium/facebook.com
Neked ajánljuk
Fából készült felhőkarcoló magasodik egy svéd város fölé A fenntartható lakások a piacon is többet érnek, az új zöldhitel pedig a megvásárlásukban is segít Töretlen népszerűségnek örvend a távhő A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: roadster.hu
Vissza
Hírfolyam