2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fenyő magas világpiaci ára adhat esélyt egy új magyar építőanyagnak

A pandémia miatt akadozó kitermelés és a gazdaságok újraindulása nyomán keletkezett hatalmas kereslett miatt az építőfa világpiaci ára megháromszorozódott. Ennek hatására élesbe fordultak az importfenyő hazai forrásból való helyettesítését célzó sokéves kísérletek, akár egy éven belül elkezdődhet a magyarországi gyártás.

Több évtizede kutatják az importépítőfa, a speciálisan előkészített, méretezett és csomagolt fenyő  kiváltásának lehetőségét hazai alapanyagból – tájékoztatta a Világgazdaságot az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozatának (ÉVOSZ-MAKÉSZ) elnöke, Kárpáti József.

A soproni és pécsi egyetemek részvételével zajló kísérletek sikerre vezettek, a helyettesítés lehetőségére hazai forrásból megfelelő bizonyítékkal szolgál az a két, nemes nyárfából több mint egy évtizede épített mintalakóház Agárdon, amelyek minden szempontból kiállták az idők próbáját.

A speciálisan feldolgozott nemes nyárfák töréstesztje megközelítően hasonló eredményt adott, mint a fenyőfáé, és a két ház tökéletesen működik.

A költségek lefaragása mellett a magyar építőanyag esetében a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése is fontos szempont, hiszen hazai termelőüzemből sokkal kisebb távolságról lehetne beszerezni az építkezésekhez a helyben termő fából készült árut, mellőzve a szállítást a németországi és az ausztriai kereskedésekből.

Magyarország a régióban a legnagyobb nemesnyárfa-állománnyal rendelkezik, ráadásul a 60-70 év alatt megnövő fenyővel szemben egy jóval gyorsabban, 25-30 év alatt pótolható és kitermelhető anyagról van szó, amelyből akár exportőrré is válhat az ország rövid idő alatt – fogalmazott Kárpáti József.

Miután egy építőfagyártó fűrészüzem megépítése és speciális technológiával való felszerelése milliárdos nagyságrendű beruházás, állami támogatást igényel, amire most jó esély kínálkozik – jelezte a MAKÉSZ elnöke, aki szerint nem kizárt, hogy zöldmezős beruházás keretében épül meg az üzem.

Neked ajánljuk
Fenntartható beton készítésével kísérletezik a Facebook Az emelkedő tengerszint világszerte gondolkodásra készteti az építészeket Energiapozitív szálloda épül Norvégiában Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam