2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordgyorsan, minimális anyagfelhasználással épült fel egy iskola Malawiban

A technológia gyors, kevés alapanyagot igényel, és környezetbarát – nehéz eldönteni, melyik nagyobb előny, ha építési megoldásról van szó azokban az országokban, ahol a tőke mellett iskolákból is hiány van.

A lehető legkevesebb anyag felhasználása mellett rekordgyorsasággal húztak fel egy iskolaépületet a délkelet-afrikai Malawiban – írta meg a hvg.hu.

A kelet-afrikai országban a UNICEF becslése szerint 36 ezer osztályteremnyi iskolaépület hiányzik. Hagyományos építési módokkal 70 évbe telne megoldani a problémát, a brit CDC Group befektetési alapkezelő és az építőanyagokban utazó francia-svájci LafargeHolcim által létrehozott 14Trees vállalat szerint ugyanakkor 3D nyomtatással 10 év alatt pótolható lenne a hiányzó oktatási infrastruktúra.

A nemrégiben megnyitott első ilyen iskola felépítéséhez mindössze 18 órára, és jóval kevesebb alapanyagra – a LafargeHolcim „tintájára” – volt szükség, mint amennyi építőanyagot egyébként igényelne egy ilyen beruházás.

Ráadásul a 14Trees szerint az építkezés más módszerekhez képest feleakkora környezetterheléssel is járt.

Forrás: Holcim/youtube.com

A 14Trees szerint a folyamat nem teljesen automatikus, amit pozitív tényezőként említ a vállalat közleménye: az ajtók és az ablakok beszereléséhez, illetve a tető felrakásához emberekre volt szükség, így munkát is tudtak biztosítani a helyieknek, akiket egyúttal meg is tanítottak a hasonló feladatok elvégzésére.

Fotó: 14Trees/hvg.hu
Neked ajánljuk
A fenyő magas világpiaci ára adhat esélyt egy új magyar építőanyagnak Hogyan fejezheti ki egy épület a klímaváltozás fenyegetését? 45 ezer műanyag palackból épült közkönyvtár Ghánában A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam