2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jól megválasztott sövénnyel nem csak intimebbé, fenntarthatóbbá is teheted a kerted

A zegzugos növényfal nem csak a kíváncsi tekintetek és a zaj ellen nyújt védelmet, számos kisállat élettereként is szolgálhat.

A Femina összegyűjtött számos csodaszép örökzöld sövénynövényt, amelyek egész évben zöldellnek, és természetes kerítésként funkcionálhatnak. Harsogóan zöld, pompásan tobzódó falakkal körbe lehet venni a kertet, ráadásul bizonyos fajtákkal nem is kell túl sokat törődni, csak hagyni, hogy nőjenek és terebélyesedjenek.

Némely bogyós fajták még a környék madarait is a területre csábíthatják.

Az örökzöld sövények sajátossága, hogy nem hullajtják leveleiket, legalábbis nem olyan látványos formában, mint lombhullató társaik, sokkal inkább lecserélik őket. Legtöbbször csak az ültetés utáni időszakban kell jobban odafigyelni a locsolásukra, esetleg a talajuk tápoldatozására.

  • A balkáni babérmeggy (Prunus laurocerasus) különböző fajtákban kapható, némelyik akár 3-5 méter magas sövényfallá is nőhet. Minimális gondozást igényel. Ültetéskor érdemes félárnyékos helyet választani, de locsolni csak a szárazabb évszakokban szükséges.
  • A tiszafát (Taxus baccata) szintén előszeretettel használják sövénynövényként, ami nem véletlen. Nincsenek különösebb igényei fény és locsolás tekintetében sem, piros bogyóit ugyanakkor előszeretettel fogyasztják a madarak.
  • A japán kecskerágó (Euonymus japonicus) örökzöld, Japánban honos cserje. Levelei fajtától függően különböző színekben pompázhatnak. Nyáron kis, zöldes virágok nyílnak rajta, amelyekből piros termések lesznek. 5-10 év alatt nőhet meg 2-4 méter magasra.
  • A télizöld fagyal (Ligustrum ovalifolium) szintén télen-nyáron zöldellhet, egyedül a nagyon hideg, téli időszakokban hullajthatja a leveleit. Bogyói vonzzák a különböző madarakat.
  • A tüskés ágú Júlia-borbolya (Berberis julianae) gyönyörű, áthatolhatatlan zöld falat képez a kert köré. Tavasszal sárga virágok nyílnak rajta, ősszel kék bogyókat terem, és levelei pirosas színűek lesznek. Igénytelen örökzöld cserje, árnyékban is jól fejlődik, és nincs szüksége túl sok öntözésre sem, sőt: még a kártevők is ritkán támadják.
Neked ajánljuk
Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger Párizsban elismerésben részesült a BudaPart fejlesztése Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam