2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hidrogénre alapozná az otthonok fűtését az Egyesült Királyság

A kormány javaslatai 2030-ig legalább 4 milliárd fontnyi beruházást vonzhatnak a hidrogéngazdaságba, így mintegy 3 millió háztartás kezdhetné el használni fosszilis gáz helyett az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogént otthona fűtésére és főzésre.

Az Egyesült Királyságra kiterjedő, hidrogéngazdaságra vonatkozó frissen kiadott stratégiai dokumentum szerint az évtized végére 900 millió font értékű beruházást és több mint 9000 magas színvonalú munkahelyet teremthetnének, ami 2050-re 13 milliárd fontra és 100 000 új munkahelyre nőne – ismerteti a The Guardian alapján a Portfolio.

A terv szerint a hidrogén 2050-re az Egyesült Királyság energiafogyasztásának 20-35%-át fedezheti, tiszta alternatívát nyújtva az olaj és a gáz helyett az energiaigényes iparágakban, az energiaellátásban és a közlekedésben.

A terveket azonban továbbra is bizonytalanság övezi azzal kapcsolatban, hogy a költségeket a háztartások számláin keresztül finanszírozzák, vagy az államkincstár viseli majd.

A fejlesztés alatt álló hidrogénprojektek közé tartoznak a zöldhidrogén-rendszerek, amelyek a vízből hidrogént vonnak ki, és melléktermékként csak oxigén marad, valamint a kékhidrogén-rendszerek, amelyekben fosszilis tüzelőanyagból vonják ki a hidrogént, mielőtt a visszamaradó üvegházhatású gázok kibocsátását megkötnék.

A múlt héten azonban az amerikai Cornell és Stanford egyetemek kutatói „How green is blue hydrogen?” című tanulmányukban arra figyelmeztettek, hogy a kék hidrogén akár 20%-kal rosszabb hatással lehet az éghajlatra, mint a fosszilis gáz. A brit kormány ennek tudatában a kékhidrogénnel kapcsolatos projektekre kibocsátási normákat fog meghatározni, ugyanakkor számos környezetvédő és zöldenergia-termelő a kékhidrogén támogatásának teljes megszüntetését sürgeti.

Neked ajánljuk
Klímavédelmi járulékkal ösztönözné az ingatlanok felújítását Németország Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger Útiterv készült az európai építőipar klímabarát fordulatához A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam