2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A bauxitgyártás mellékterméke teheti fenntarthatóbbá a cementet

Legyen szó gyárakról, lépcsőházakról, hidakról vagy gátakról – a masszív építmények elkészítése elképzelhetetlen cement használata nélkül, amelyből csak 2020-ban mintegy hatmilliárd tonnát állított elő az emberiség. A megkerülhetetlen építőanyag gyártása azonban jelentős szén-dioxid-kibocsátással is jár – erre a helyzetre kerestek megoldást brazil és német kutatók.

A halle-wittenbergi Martin Luther Egyetem (MLU) és a brazíliai Pará Egyetem kutatóinak innovációja révén akár kétharmadával csökkenthető a cementgyártáshoz kapcsolódó kibocsátás, amely jelenleg önmagában az ember által légkörbe juttatott szén-dioxid mennyiségének mintegy 8 százalékáért felel – derül ki az MLU közleményéből.

A „Sustainable Materials and Technologies” című folyóiratban publikált tanulmány szerint a kutatók a korábban ismert alternatív eljárást továbbgondolva a cement előállításához használt mészkő egy részét nem a szűkösen rendelkezésre álló bauxittal, hanem a bányászata során feltárt melléktermékkel, az úgynevezett belterra agyaggal helyettesítették.

Ez az agyagos réteg a trópusi területeken, például az Amazonas mentén található bauxitlelőhelyek felső rétegét borítja, akár 30 méteres vastagságban.

Az alumíniumgyártáshoz használt bauxit kitermelésekor mindenképp eltávolításra kerülő anyagban elegendő koncentrációban vannak jelen az alumíniumtartalmú ásványok ahhoz, hogy megfelelő minőségű cement készülhessen belőle.

Az új eljárással nemcsak a hagyományos cementgyártás során, a kalcium-karbonát átalakításával felszabaduló szén-dioxid mennyiségét tudják csökkenteni a mészkő 50-60 százalékának helyettesítésével, de ráadásul a folyamathoz szükséges hőmérséklet is jóval kisebb, amivel szintén jelentős energiát és így kibocsátást tudnak megtakarítani.

A két tényező együttes figyelembevételével a cementgyártás klímalábnyoma akár a 2/3-ával is csökkenhet.

A lábatlani cementgyár 1988-ban Fotó: Fortepan/Lábatlan Polgármesteri Hivatal
Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: uni-halle.de
Vissza
Hírfolyam