2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az építőipar rengeteg hulladékot termel – de van, amikor egyenesen újrahasznosítja azt

Az earthship házépítés alapelve, hogy voltaképpen bármilyen, építőanyagként hasznosítható hulladék bekerülhet a falakba, ami kéznél van – és ami egyébként a telepeken, hulladékudvarokon vagy éppen egy út menti bokorban végezné.

A legtöbb earthship ház építése egy gumiabroncsalappal kezdődik. A gumikat földdel töltik fel, ezek képezik a külső falakat. Egy átlag épülethez mintegy ezer darab abroncsra van szükség.

Szintén kulcselem az üvegpalack és a fém sörös-, illetve üdítősdoboz, amelyeket ugyancsak befalaznak. Bizonyos tájakon kartondobozokat is használnak az alternatív építmények felhúzása során. A kísérletezőkedv mind tovább bővíti az earthshipházak építőanyag-listáját.

Amikor az épület áll, akkor vakolat és stukkó kerül rá: ez részben az esztétikai élmény javítására szolgál, de a ház időtállóságát is fokozza.

A falakra természetesen ablakok is kerülnek, sőt, komplett üvegfalak is, de nem kizárólag a kilátás kedvéért. Ezek üvegházakhoz hasonló módon segítik az épületek felmelegedését. A levegő hűtéséről földbe ásott csövek gondoskodnak, melyek hűs levegőt juttatnak a beltérbe.

Épülőben egy earthship, vagyis földhajó Fotó: Kari Nousiainen/flickr.com/cc by

Ugyan a hűtés és a fűtés nem igényel pluszenergiát, a lakóknak mégis szükségük van némi elektromosságra – ezt a fenntarthatóság jegyében napelemek biztosítják. Egy earthshipház energiafogyasztása egy átlagos házénak csak a 48%-a.Ha az épületet olyan tájon építik fel, ahol bőséges a csapadék, esővízgyűjtőket is létesítenek a tetőn, amelyekből az esővíz a házban lévő ciszternákba csorog, majd speciális szűrőrendszerrel megtisztítják.

Forrás: Off the Cuff/youtube.com
Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam