2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A reziliens épületek lesznek a Nemzetközi Zöld Építés Hetének középpontjában

A szeptember 20–24. között megrendezésre kerülő eseményen az elmaradhatatlan, ezúttal vidéki helyszíneket is felölelő épületbejárások mellett Zöld Kommandó, Reziliencia piknik és okoshálózatokról szóló bemutató is várja majd az érdeklődőket.

A Nemzetközi Zöld Építés Hete az egyetlen olyan világméretű rendezvénysorozat, ami a fenntartható épített környezetre fókuszál. Idén a reziliens, azaz alkalmazkodóképes – az erőteljes, akár sokkszerű külső hatásoknak is ellenálló – épületek lesznek a rendezvény középpontjában, amelynek hazai, ingyenesen látogatható programjait a HuGBC (Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete) szervezi – ismertette az Octogon.

A Környezettudatos Építés Világtanácsának (WGBC) 70 helyi szervezete és azok 36 000 tagja szeretné megmutatni, hogyan lehet az épített környezetünk zöldebb, egészségesebb, fenntarthatóbb és reziliensebb.

Állítják: a reziliens épület csak most hangzik idegenül, de hamarosan elterjedt fogalommá válik.

Mivel egyelőre széles körben még nem ismert jelenségről beszélünk, a szervezők egy figyelemfelkeltő szójátékot választottak az idei Nemzetközi Zöld Építés Hete szlogenjéül: AlkalMAXodás – maximális alkalmazkodás.

Fotó: hugbc.hu

2050-re a világ épületállománya meg fog duplázódni, vagyis az építési ágazatnak több építőanyagra, energiára lesz szüksége, nekünk embereknek pedig egészségesebb, élhetőbb mesterséges környezetre. Éppen ezért az eddigi szemléletünkről eltérően holisztikusan kell gondolkoznunk. Meg kell védenünk a természeti erőforrásokat, javítani az emberi életkörülményeket, mindezt a körforgásos gazdaság keretében.

A cél a legjobb megoldások megtalálása, a tudásmegosztás, ennek érdekében pedig ingyenes programokkal készül a HuGBC: épületbejárásokkal, eszmecserékkel és okoshálózati pilotprojekt-bemutatóval. Valós példákat mutatnak arra, hogyan lehetnek a hazai épületeink, az azokban élő közösségek alkalmazkodóbbak, gazdasági megtérülés mellett.

Neked ajánljuk
Előregyártott panelekkel forradalmasítanák az épületek energetikai felújítását Németországban Miért ne feledkezzünk meg a padlásról? Újabb termékeknél vált újrahasznosítható csomagolásra a Tesco A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval)
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam