2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rendhagyó installáció mutatja be a klímabarát tetőcserepek és hőszivattyúk előnyeit Budapesten

A kezdeményezés célja, hogy rámutasson: a mai kor emberének kényelmi elvárásai és az ökoszisztéma védelme tudatos tervezéssel megfér egymás mellett.

A klímaváltozásra hívja fel a figyelmet az Ariston Thermo és a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. közös, rendhagyó installációja a budapesti Erzsébet téren, az Akvárium Klub előtt. Az augusztus 23. és szeptember 4. között felállított üvegházban különleges hőigényű, trópusi növényeket helyeztek el, melyeket kizárólag megújuló energia segítségével tartanak életben – ismertette az Építészfórum.

A ház különlegességét a napenergia-felhasználást segítő Terrán Generon tetőcserép, valamint az Ariston „Nimbus Garden” nevet viselő levegő-víz hőszivattyúja adja.

A hőszivattyú a külső levegőt felhasználva biztosítja az üvegházban szükséges hőmérsékletet hűtéssel vagy épp fűtéssel – ezzel minimális energiát használ fel, károsanyag-kibocsátása pedig nincs. A Generon napelemes tetőcserepek a napenergia felhasználásával segítik a hőszivattyú működéséhez szükséges energia felvételét.

Fotó: Ariston/epiteszforum.hu

Az Ariston Thermo Hungária Kft. ügyvezetője, Pavek Gábor elmondta, hogy Magyarországon jelenleg 1 millióra tehető azoknak a háztartásoknak a száma, amelyek hagyományos kazánnal, fával vagy szénnel fűtenek. Ha ők mind hőszivattyúra váltanának, akkor hozzávetőleg 115 779 482 957 m³-rel csökkenne hazánk kibocsátása – vagyis egy egész város károsanyag-kibocsátását tudnánk évente megspórolni.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: epiteszforum.hu
Vissza
Hírfolyam