2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Építők, akik nemcsak nyomják a sódert a fenntarthatóságról

Villámgyorsan elkészül, környezetbarát és viszonylag olcsó: ilyen a 3D-nyomtatással készült épület. Szokatlanul gyorsan fogynak az új eljárással készült  házak Kaliforniában: két hónap alatt 82 kelt el, a várólistára pedig ezren iratkoztak fel.

A keresletet azonban rövid idő alatt kielégítik, mert a hagyományos téglaépítésű otthonok hetekig tartó építése helyett ezek kevesebb mint 24 óra alatt elkészülnek – számolt be róla az Index.

A 3D-nyomtatás a nyolcvanas évek óta ismert eljárás, de csak most kezdődik az igazi térhódítása. Ma már ortopédiai implantátumokat, repülőgép-alkatrészeket és épületeket is előállítanak így. A Palari Homes és a Mighty Buildings nyomtatói persze sokkal nagyobbak, mint amelyekkel a mesterséges térdeket vagy a szárnycsúcsokat készítik – de az elv ugyanaz.

A fúvókák egy pasztát préselnek ki, a formát pedig az egymásra helyezett, megszilárduló rétegek hozzák létre.

A technológia a világ előtt álló két kihívás: a lakáshiány és az éghajlatváltozás szempontjából is hasznos, alacsony munkaerőigényének köszönhetően pedig a világszerte tapasztalható szakemberhiányt is enyhítheti. A környezetvédelmi előnyök közül a legfontosabb, hogy kevesebb nehéz dolgot kell mozgatni: a termékek előre gyártása alaposan csökkenti a házépítéshez szükséges kamionutak számát, így a szén-dioxid-kibocsátás is jelentősen csökken.

  • Az amerikaihoz hasonló eljárással nyomtatnak házakat az afrikai Malawiban is. A 14Trees építményei alig 12 óra alatt készülnek el, áruk pedig alig tízezer dollár, 3 millió forint.
  • Mexikóban a hajléktalanokat segítő New Story jótékonysági szervezet az Iconnal állapodott meg tíz olcsó, 46 négyzetméter alapterületű ház előállításában, amelyek egyenként 24 óra alatt el is készültek.
  • Európában április 30-án vette át egy eindhoveni holland házaspár a kontinens első, 3D-nyomtatással készült otthonának kulcsait.
A WASP és a Mario Cucinella stúgió a Mapei-jel együttműködésben álmodta meg Tecla névre keresztelt, különös formájú, természetes anyagokból készült házait Fotó: Alfredo MilanoDrone//Wikimedia Commons/cc by

A cement alkalmazása miatt ugyanakkor ezeknek az épületeknek is viszonylag magas a környezeti lábnyomát. Egy texasi egyetemen azonban nemrégiben kifejlesztett egy ígéretes eljárást, amelynek köszönhetően a nyomtatás nyersanyaga bármilyen, az építkezés közelében fellelhető agyag- és kőzettörmelék lehet.

Neked ajánljuk
Klímavédelmi járulékkal ösztönözné az ingatlanok felújítását Németország Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger Párizsban elismerésben részesült a BudaPart fejlesztése A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra:
Vissza
Hírfolyam