2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az EU fenntarthatósági követelményei átalakíthatják az ingatlanpiacot

Az unió a 2050-re kitűzött klímasemlegeség teljesítése érdekében létrehozta a fenntartható tevékenységek egységes osztályozási rendszerét. Az uniós klímavédelmi törekvések ingatlanpiaci hatásairól Bukovszki Viktor szenior tanácsadó beszélt a Sustainable World 2021 konferencián.

Az EU Taxonómiarendelete a klímavédelmi célkitűzések teljesítéséhez és a fenntartható gazdaság eléréséhez szükséges tevékenységeket határozza meg – ismertette a portfolió beszámolója szerint az ABUD – Advanced Building and Urban Design szakértője.

„A taxonómia a gazdasági tevékenységek környezeti fenntarthatósági követelmények alapján történő listázása, ami folyamatosan alakul, és egyfajta leltárként szolgál a gazdasági tevékenységek fenntarthatóságának mérésére. Mindez indikátorként szolgál a szakpolitikához, a riportolás által pedig a saját tevékenységek feltérképezésére készteti a vállalatokat” – mondta el Bukovszki Viktor.

Emellett a légkörbe juttatott szén-dioxid mennyiségének csökkentése érdekében az unió kibocsátás-kereskedelmi rendszere (ETS) is megreformálásra kerül, az EU fokozatosan lejjebb szállítja a szén-dioxid-kibocsátási küszöböt, valamint csökkenti a vásárolható kvótákat is. 

Mivel lassabban dekarbonizálunk, mint kellene, ezért – hogy tartani tudjuk a számokat – muszáj néhány szektort felpörgetni, ide tartozik az ingatlanszektor is.

– hangsúlyozta a szakértő. Az eddigi tapasztalatok alapján a piacot az EU szabályozási rendszere alapjaiban alakítja át – tette hozzá.

Mindez az ingatlanok tulajdonlása, adásvétele, épületek felújítása, új építések, egyedi mérések és szolgáltatások területét is érinteni fogja, vagyis az ingatlanpiacon is egyre inkább pénzügyi döntéssé válik, hogy mennyire vagyunk fenntarthatók.

Neked ajánljuk
Fenntartható beton készítésével kísérletezik a Facebook Az emelkedő tengerszint világszerte gondolkodásra készteti az építészeket Energiapozitív szálloda épül Norvégiában Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam