2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felértékelődhetnek az északi fekvésű ingatlanok

Az egyre gyakoribb és hosszabb hőhullámok miatt az ideális otthonról alkotott képünk is átalakulhat, és újabb szempontok jelennek meg az ingatlanválasztásban.

Az elmúlt három hónap volt az elmúlt harminc év legmelegebb nyara Európában a Copernicus Klímaváltozási Szolgálat (C3S) legfrissebb közleménye alapján. A szakértők szerint az idei időjárás nem kivétel, és a klímaváltozás miatt hosszú távon is fel kell készülnünk az egyre melegebb nyarakra, ami az otthonunk komfortjára is alapvető befolyást gyakorolhat – idézi az OTP Ingatlanpont szakértőinek elemzését a Világgazdaság.

Otthonunk megválasztásánál fontos szempont, hogy mennyi ideig éri nyáron napsütés az adott ingatlant, így sok év után megfordulhat a trend, és a déli tájolású ingatlanok helyett az északi fekvésűek válhatnak keresettebbé.

A déli fekvésű ingatlanok hagyományosan kelendőbbek, köszönhetően a jó benapozottságnak, azonban a nyári hőhullámok miatt elképzelhető, hogy az északi tájolásról nem a nyirkos és dohos lakás, hanem a kellemes hűvös fog a jövőben az eszünkbe jutni.

Az egyedi panoráma természetesen fekvéstől függetlenül örök sláger marad, és a déli fekvés a téli hónapokban kifejezetten előnyös, de elképzelhető, hogy a jövőben az új otthon kiválasztásánál, főleg egy nyaraló esetében, alaposabban átgondolandó szempont lesz az, hogy az ingatlan északi vagy déli tájolású – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A klímaváltozás további hozadéka az ingatlanpiacon, hogy megnövekszik az igény a fenntartható otthonok kialakítására. Az új építésű lakások esetében a modern szigetelőanyagok, nyílászárók és árnyékolási lehetőségek mellett egyre elterjedtebb a korszerű felületfűtő és -hűtő rendszerek telepítése is, ami amellett, hogy energia- és helytakarékos, az ingatlan fenntartásának költségeit is csökkentheti.

Ugyanakkor a meglévő, ám korszerűtlen ingatlanunk felújításával is hozzájárulhatunk a környezet megóvásához, javíthatunk komfortérzetünkön és spórolhatunk a rezsiköltségeken. A nyílászárók cseréjével, utólagos szigeteléssel, a fűtési rendszer felújításával szinte bármelyik lakóingatlan modernizálható – mutatott rá Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Neked ajánljuk
A épületek zöld felújításáról tartanak workshopot „Környezetpozitív” mintaházat építenek magyar egyetemisták Az Épp elég hely sziget (videóval) Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam