2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Várhatóan október 4-én indul a Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon Programja

A program keretében legfeljebb 2,5%-os kamatozású hitelhez juthatnak a legalább BB energiahatékonyságú ingatlant építők vagy vásárlók.

Novák Katalin családügyi miniszter megerősítette augusztusi bejelentését, amely szerint a kormány kiegészíti a programot egy még kedvezőbb, 0%-os kamatozású lakáshitellel is azok számára, akik a CSOK igénybevételével költöznek ilyen ingatlanba – ismertette a Portfolio.

A Magyar Nemzeti Bank a Növekedési Hitelprogram részeként várhatóan 2021. október 4-én indítja el a Zöld Otthon Programot, amelynek keretében a lakossági ügyfelek legalább BB energiahatékonyságú új lakások, családi házak vásárlására és építésére igényelhetnek kedvező, a teljes futamidő alatt fix kamatozású hitelt a programban részt vevő bankoknál.

A 200 milliárd forintos kezdeti keretösszeggel elinduló Zöld Otthon Program keretében maximum 70 millió forintos összegig, legfeljebb 25 év futamidőre, 2,5%-os maximális kamattal lehet majd hitelt felvenni.

Az eddig megismert információk szerint a Zöld Otthon Programban nyújtott hitelt az a belföldi magánszemély igényelheti, aki olyan új lakás vásárlását vagy új családi ház építését, illetve vásárlását tervezi, amely magas energiahatékonyságú, azaz legalább BB energetikai besorolású, és primer energiaigénye éves szinten nem haladja meg a 90 kWh/m²-t.

CSOK-kal még kedvezőbb

Augusztus 17-én több kisebb változást is bejelentett a családügyi miniszter a CSOK-kal, a babaváró hitellel és az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban. Így bevezetésre kerül a 0%-os CSOK-hitel, amelyet azok tudnak igénybe venni, akik a CSOK mellett élnek a Zöld Otthon Program hitelével is. Akik igénybe veszik az MNB Zöld Otthon Programját, és felveszik a CSOK-ot, azok

két gyermek mellett 10, három gyermek mellett 15 millió forint erejéig 0%-os kamattal vehetik igénybe a – más típusú ingatlanok esetében továbbra is 3%-os kamatozású – CSOK-hitelt. 

A Zöld Otthon Programban felvehető 2,5%-os hitel feltétele lesz annak, hogy az érintettek igénybe vegyék a 0%-os CSOK-hitelt.

Neked ajánljuk
A épületek zöld felújításáról tartanak workshopot „Környezetpozitív” mintaházat építenek magyar egyetemisták Az Épp elég hely sziget (videóval) Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam