2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fából készült felhőkarcoló magasodik egy svéd város fölé

Készítőinek meggyőződése: a fa az egyetlen valóban fenntartható építőanyag, hiszen a szén-dioxid-megtakarításon túl a gyorsaság, az egészség és a jó közérzet terén is előnyökkel jár.

De Skellefteå-ban nem csak a legmagasabb épület készült fából. A Svédország északi részén fekvő Skellefteå város repülőterén leszálláskor egy fából készült, végtelennek tűnő fenyő- és lucfenyőerdőből kiemelkedő légiforgalmi irányítótorony fogadja a látogatókat. A városban a lakóházak és iskolák, sőt a közúti híd anyaga is fából van, a központban pedig felépítették a világ egyik legmagasabb faépületét.

A Sara Kulturális Központ – amely két színháznak, egy múzeumnak, művészeti galériának és könyvtárnak is otthont ad –, illetve a hozzá tartozó, szintén fából készült hotel megmutatja, hogy mi mindent lehet kihozni a fából. 

A két fő anyag a ragasztott rétegelt fa (glulam) és a keresztsíkosított fa (CLT). Az előbbi egymáshoz ragasztott fűrészárurétegekből készül, a szálak azonos irányban futnak, ami így a súlyához képest nagyobb teherbírást biztosít, mint az acél és a beton. A keresztsíkosított fa olyan, mint a szuperméretű rétegelt lemez, amelynek minden rétege derékszögben ragasztva van a következőhöz, ami minden irányban erőssé teszi.

Forrás: Sweden/youtub.com

Az acélhoz és a betonhoz képest a fa használata révén egy teljes évvel megrövidült a munka. Az alapanyag ráadásul az építőmunkásokra is pozitív hatással van: egy átlagos építkezés területe zajos, mérgező, füsttel és porral teli hely, ezzel szemben azok, akik fával dolgoznak, tiszta és csöndes munkakörülmények között végezhetik feladataikat. 

A torony ugyanakkor nem kizárólag fából készült: megvalósításához acéllemezeket, illetve -gerendákat is használtak, a felső két emeleten pedig betonra is szükség volt, hogy a torony ne lengjen túlságosan a szélben.

Neked ajánljuk
Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger Párizsban elismerésben részesült a BudaPart fejlesztése Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam