2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A sötét lakásokat az egészségünk és az energiahatékonyságunk is megsínyli

2020-ban az Európai Unióban élők 5,9 százaléka számolt be arról, hogy nem jut be elég napfény az otthonába, ezáltal sötét lakásban él – derül ki az Eurostat adataiból. Az hagyján, hogy a nappali fényhez való hozzáférés az ingatlanokban javítja az egészséget és a jólétet, de hozzájárul az energiahatékonyság általános javításához, mivel csökkenti a mesterséges világítás szükségességét.

Magyarországon az Eurostat adatai szerint a lakosság 7,7 százalékának nem jut elegendő napfény az otthonába. Európában Franciaországban, Spanyolországban és Máltán panaszkodott a lakosság nagyobb arányban a sötét otthonokra, a skandináv országokban, illetve Szlovákiában és Csehországban ugyanakkor az Index szerint kevesebb lakást érint a probléma.

Egy sötét otthon nem csak a világítás használatát befolyásolja: mivel a sötétebb helyeket hidegebbnek is érezzük, így vélhetően jobban is fűtünk. Ezáltal bizonyosan romlik az energiahatékonyságunk.

Bár a villamosenergia-fogyasztás személyfüggő, így nem számít bele az energiahatékonyság szempontjából fontos primer energiaigénybe, de kétségtelen, hogy összességében a sötét lakások nem számítanak épp energiatakarékosnak.

Ha a lakásunk vagy egy-egy helyisége sötétebb az optimálisnál, első körben a már evidensnek számító energiatakarékos égőkre érdemes figyelmet fordítanunk: egy hagyományos 100 wattos izzó ugyanis alig több mint egy hónap alatt fogyaszt el annyi energiát, amennyivel két és fél éven keresztül biztosítva lenne a mobiltelefonunk töltése. A kellemes, otthonos hangulatot a fény jellege is meghatározza: a 2600-2700 kelvin színhőmérsékletű égők a legoptimálisabbak.

btibd.com szerint a falak és a lakberendezési tárgyak színével is érdemes kísérletezni: a világos falak, a fehér plafon mind hozzájárulhat ahhoz, hogy világosabbnak érzékeljünk egy teret, ahogy a sötét padlóburkolók lecserélése is. A meleg színű, puha kiegészítők a hőérzetünkre lehetnek hatással, a tükrök pedig a meglévő fényforrások hatásának fokozása mellett a nagyobb tér illúzióját is keltik.

Neked ajánljuk
Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger Párizsban elismerésben részesült a BudaPart fejlesztése A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam