2021. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fenntartható építészetben rejlő lehetőségeket vizsgálja a Velux

A vállalat Build for Life (Életre szóló épület) elnevezésű, fenntartható épületek és közösségek építését célzó koncepciója az építőiparban fellelhető számos kihívásra igyekszik megoldást mutatni.

A vállalat november 15-én, Koppenhágában bemutatott koncepciója abból a felismerésből táplálkozik, hogy a napjainkban használt építési módszerek hatalmas befolyással vannak az emberekre, valamint a minket tápláló ökoszisztémákra.

Az elképzelés iránytűként szolgál a tervezők, városszervezők és építőipari szakemberek számára, illetve javaslatokat tesz arra, hogy hogyan adhatnak kielégítő választ a napjainkban elénk tárt legfontosabb dilemmákra:

  • Környezet: Az épületek önmagukban a világ CO2-kibocsátásának körülbelül 39%-áért felelősek, és a világ népességének 40%-ának új lakóhelyre van szüksége. Az alacsony környezeti lábnyomú anyagok használatával és az épületek életciklus-értékeléseire (LCA) koncentrálva úgy tudnánk megfelelni a lakóhelyek iránti megnövekedett igénynek, hogy nem merítjük ki földünk forrásait.
  • Egészség: Időnk 90%-át zárt terekben töltjük, azonban épületeinket az egészséges beltéri klíma követelményeit figyelmen kívül hagyva építjük, egy kaptafára tervezve beltéri környezeteinket, és kompromisszumokat kötve az építőanyagok minőségével kapcsolatban.
  • Közösség: Ma közelebb élünk egymáshoz, és sokkal jobban kapcsolódva vagyunk egymáshoz, mint korábban valaha is, mindennek ellenére magányosabbak, feszültebbek és idegesebbek is lettünk. Az épített környezet megfelelő tervezése, a megosztás, részvétel, identitás és biztonság révén segíthetjük elő a közösségek létrejöttét.

A Velux koncepciója hét stratégiai irányelvet körvonalaz az építési és fejlesztési folyamat irányítására: rugalmasság, minőség, környezet, egészség, közösség, helyi erőforrások és megfizethetőség. Ezek az irányelvek a különböző ágazatok együtt dolgozó szakemberei számára lehetővé teszik, hogy egy egyszerű, nyílt forrású keretrendszert kövessenek a jövő épületeinek megvalósítása és átalakítása során.

Neked ajánljuk
Az ablakcsere környezetbarát döntés Új szolgáltatás segíti az energetikai épület-korszerűsítéseket A klímaváltozás a munkaerőpiacot is átalakítja Újabb kilátót adtak át, ezúttal Szentendrén Növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában
Tovább a forrásra: mmonline.hu
Vissza
Hírfolyam