2021. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Búcsút mondhatnak a sötét háztetőknek Ausztráliában

Új-Dél-Wales állam kormánya azt tervezi, hogy a városi hősziget jelenség csökkentése és a fenntarthatóbb lakhatás érdekében az új építésű házakon betiltja a sötét tetőket. 

A kormány megbízásából az Új-dél-walesi Egyetem vizsgálta meg, hogy milyen hatással járna, ha Sydney háztetőit világos színűre cserélnék – ismertette a The Guardian nyomán a Greendex.

A kutatás alapján a világosabb tetők alkalmazásával a lakásokban akár 10 Celsius-fokkal is hűvösebb lehet, ha minden épületen elvégeznék a tetőcserét, a város hőmérséklete akár 2,4 Celsius-fokkal is csökkenhetne.

Sydney egy városrészében már hoztak hasonlóan egyszerű, de összességében a fenntarthatóság felé mutató döntéseket: Wiltonban az új épületek hátsó kertjének legalább akkorának kell lennie, hogy ott egy nagy lombkoronájú fa is el tudjon férni – idézte fel Rob Stokes tervezési miniszter.

Korábban már az Oxfordi Egyetem kutatása is felhívta a figyelmet a fehér tetőkkel járó előnyökre: a brit kutatók számításai szerint kánikulában akár 3 °C-kal lehetne csökkenteni a városokban kialakuló hőmérsékleti maximumot, amivel a hőség számlájára írható halálozás 25 százalékkal csökkenhetne.

Neked ajánljuk
Az ablakcsere környezetbarát döntés A fenntartható építészetben rejlő lehetőségeket vizsgálja a Velux Gyógyulgat a Nagy-korallzátony Elválnak a felmelegedés miatt a hűségükről ismert albatroszpárok? (videóval) Új eszköz segíti a természet helyreállításán fáradozókat
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam