2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hozd (hideg)tető alá a környezettudatos otthonod!

A hidegtető lényege, hogy a napfény – így az UV-sugárzás – jelentős részét visszaveri, ezáltal csökkentve az épületnek átadott hőmennyiséget. Ezáltal nemcsak a klíma használata csökkenhet, de a városi hőszigetek kialakulásának esélye is – ráadásul az ilyen kialakítású tetőszerkezetek az időjárás viszontagságainak is jobban ellenállnak.

A hidegtető a „sima”, egyrétegű tetővel ellentétben két különálló „héjból” épül fel, a kettő közötti levegőréteg pedig közvetlen kapcsolatban van a külső légtérrel.

Ez segít az alsó héjtól elvezetni a meleget, így csökkentve az épület belső hőmérsékletét. Hidegtető építhető lapos és úgynevezett magastetős házakra is.

 A hidegtető telepítése, a meglévő födém átalakítása természetesen pénzbe kerül, és valamivel drágább, mint az egyrétegű tetőszerkezet felhúzása – az alacsonyabb energiaszámlának köszönhetően azonban körülbelül 10 év alatt megtérülő befektetésről van szó.

A hidegtető egyedül a zordabb éghajlaton élők számára nem jelent jó megoldást, hiszen ahol hosszú ideig alacsony a hőmérséklet, ott fokozhatja a fűtési költségeket – Magyarországon azonban nem áll fenn ez a helyzet.

Neked ajánljuk
Előregyártott panelekkel forradalmasítanák az épületek energetikai felújítását Németországban Nemzetközi együttműködésben újulnak meg a társasházak Elszakadni a földtől, kiszakadni a mindennapokból Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Tovább a forrásra: zoldpalya.hu
Vissza
Hírfolyam