2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elment a férfi, aki építési hulladékból emelt katedrálist

96 éves korában elhunyt Justo Gallego Martínez, akit 60 éve készülő „újrahasznosított” katedrálisa tett híressé.

Martínez 1925-ben született a Madridhoz tartozó Mehorada De Campóban, szülei földművesek voltak. 27 évesen kolostorba vonult, ám mielőtt letehette volna végső esküjét, turberkolózist kapott, és el kellett hagynia a trappista rendet. Akkor megfogadta, hogy ha felépül, hálából épít egy templomot – ígéretét be is váltotta.

A munkát 1961-ben el is kezdte a szüleitől örökölt egyik földön. A félkész katedrális 20x50 méter alapterületű és 40 méter magas, a kupolája 12 méter átmérőjű.

Az épületet többségében egy közeli ipartelep hulladékából és építési vállalkozók által felajánlott bontott, de még használható  építőanyagokból emelte.

A templomnak, amelyet a helyiek csak Justo katedrálisának neveznek, nincsenek hivatalos tervei, építési engedélye, és a katolikus egyház sem támogatja.

Forrás: DW News/youtube.com

Justo a Facebook-oldala szerint a halála előtt egy nonprofit szervezetnek adományozta az épületet – ők megígérték, hogy két éven belül befejezik a művét.

A katedrális 2005-ös állapotában Fotó: Justo Gallego Martínez/Wikimedia Commons/cc by
Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam