2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Földközi-tengerből érkezik a spanyol építőipar nagy visszatérője

A neptunfű (Posidonia oceanica) egy mediterráneumban honos tengerifű-féle, amelyet a Balear-szigetekhez tartozó Formenterán hagyományosan használtak szigetelés gyanánt – egy innovatív projekt ezt a tradíciót elevenítette fel. Az eredmény: 14 modern és energiatakarékos mintaotthon, amelyet rászorulók vehettek birtokba.

Hogy felismerjük, mekkora kihívást jelent az építőipar fenntarthatóvá tétele, a házak teljes életútját kell tekintetbe vennünk – hiszen az építőanyagok kitermelésétől és megmunkálásától kezdve a szállításukon és beépítésükön át egészen a bontást követő kármentesítésig a folyamat minden pontja jelentős energiafelhasználással jár.

Ebben komoly áttörést a helyben elérhető, alacsony energiabefektetéssel kitermelhető alapanyagok és a tradicionális eljárások hozhatnak, amit jól példáz az unió Life programjában megvalósított és díjjal is elismert LIFE Reusing Posidonia című projekt.

A programban a neptunfű építészeti alkalmazhatóságának igazolására egy többlakásos társasházat építettek fel – a hagyományos eljárásoknál jelentősen, 60 százalékkal kisebb kibocsátás mellett.

A szigetelést újrahasznosított raklapok, illetve neptunfű alkotja; a falakat ytong, az alapokat és a padlót égetett mész, a hangszigetelést pedig parafa és újrahasznosított pamut felhasználásával készítették. 

Neptunfű Fotó: Alberto Romeoalbertoromeo@neomedia.it/Wikimedia Commons/cc by

A klímavédelem jegyében, a hagyományos és innovatív eljárások ötvözésével létrehozott 14 otthon alacsony energiafelhasználás mellett biztosít komfortos körülményeket (télen átlagosan 21, nyáron 26 fokos hőmérsékletet) a bentlakóknak.

Forrás: arquinfad/youtube.com

A tervezők számításai szerint egy hagyományos épülethez képest az otthonok üzemeltetése 75%-kal kevesebb energiát igényel, ráadásul az építkezés is 60 százalékkal kevesebb vizet igényelt, és feleannyi hulladékot termelt.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: europa.eu
Vissza
Hírfolyam