2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hazánkat is meghódíthatják a konténerdombházak

A konténerdombházak nagy előnye a környezettudatosság, a mobilitás és az energiatakarékosság.

A Globális Nézőpont Országos Szövetség alapítója és elnöke, Tóth Zoltán László hatékony, fenntartható és környezetbarát lakhatási megoldásokat keresett, amikor  kipattant a fejéből a konténerdombház ötlete.

Tengeri fémkonténert, amit hajókon szállításra használnak, és amikből van 40, 20 lábas „High cube” típusú, azokat ássuk le a föld alá dombházszerkezetként  – mondta el az ötletgazda a 24.hu-nak.

A tetőlemezek teherbírásával és a vaslemez rohadásával kapcsolatos kihívásokat egy szabadalmaztatott, gyökér- és korrózióvédelemmel ellátott födémmel orvosolta.

„Rossz látni, hogy manapság olyan építkezések folynak, ahol az állatok kiszorulnak, abszolút nem környzetkímélőek és nem is passzolnak az adott tájba. Azt látom, hogy a helykihasználás egyre rosszabb, nincsenek zöld területek, és már nem férünk el” – hangsúlyozta Tóth Zoltán László, aki szerint a konténerdombház a legkörnyezettudatosabb építési forma, mivel az építése nem vesz el a zöld felületből, sőt: a tető növénytermesztésre is alkalmas.

Fotó: Tóth Zoltán László/24.hu

Az energiaigénye is alacsony: 1 méter földborításnál a 10-14 fokos hőmérsékletet tartja az épület télen-nyáron, így fűtésre csak minimálisan van szükség, klíma pedig egyáltalán nem kell – mondta Tóth Zoltán László.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam