2022. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Miért ne feledkezzünk meg a padlásról?

Ha nincs rajtunk sapka a hideg téli napokon, sokkal hamarabb kihűl a szervezetünk is. Ugyanez igaz a házakra is: ha a tető és a padlástér nincs szigetelve, a hőenergia 35%-a elillan az épületből. A fújható szigetelésekkel ráadásul a legproblémásabb padlásokat is gond nélkül bebugyolálhatjuk.

A padlástér nagy lehűlő felületet jelent, így jelentős hőveszteséggel kell számolnunk egy szigeteletlen födém esetében. Viszont a homlokzati szigeteléssel szemben a padlás szigetelését gyorsan és aránylag egyszerűen meg lehet oldani.

A padlásfödémek a leggazdaságosabban hőszigetelhető épülethatároló szerkezetek.

A padlástér-szigetelés alkalmazásával télen jelentős fűtési költséget takaríthatunk meg, és csökkenthetjük fűtésszámlánkat, de nyáron sem mellékes, ha a tető alatt nem ugrik 50 fok fölé a hőmérséklet, az egész házat átmelegítve.

Különböző megoldások léteznek fa- és betonfödémek esetén. Az egyes padlástípusok tulajdonságai meghatározzák azt, hogy milyen szigetelőanyagot válasszunk a padlásra. 

  • A fújható szigetelések óriási előnye a hagyományos szigetelésekhez képest, hogy résmentes szigetelést biztosítanak, nehezen elérhető helyekre is tökéletesen alkalmazhatók, ráadásul kötőanyagot és egészségre káros összetevőket sem tartalmaznak.
  • Ez a megoldás különösen praktikus például gépészeti szigeteléssel ellátott födém esetében, ahol nem lehet szakszerűen alkalmazni hagyományos táblás vagy tekercses szigetelőanyagot, illetve ha nehezen elérhető vagy nem terhelhető padlásfödémeket kell szigetelnünk.
  • Fújható szigetelések esetén választhatunk üveggyapot, kőzetgyapot, polisztirol gyöngy, cellulóz, purhab, kender, farost anyagokból.
  • Amennyiben a tető nem zár megfelelően, és porhó vagy nedvesség bejuthat, akkor páraáteresztő, szélzáró tetőfólia felhelyezése ajánlott a szigetelés tetejére.

Egy jól szigetelt házat sokkal gazdaságosabban tudunk üzemeltetni, így hosszú távon rengeteget spórolunk a rezsiköltségeken, ami egyben kevesebb szén-dioxid-kibocsátást is jelent, vagyis fenntarthatóbb lesz az energiafogyasztásunk, ráadásul az otthonunk is komfortosabb lesz.

Neked ajánljuk
Előregyártott panelekkel forradalmasítanák az épületek energetikai felújítását Németországban Nemzetközi együttműködésben újulnak meg a társasházak Elszakadni a földtől, kiszakadni a mindennapokból A vállalatok ellátási láncai a vártnál lassabban zöldülnek Közel 40 milliót gyűjtött a Lidl a Semmelweis Egyetemnek
Tovább a forrásra: budapestkornyeke.hu
Vissza
Hírfolyam