2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Előregyártott panelekkel forradalmasítanák az épületek energetikai felújítását Németországban

A Frauenhofer kutatóintézet által kidolgozott, napenergiával működő homlokzati elemek elsősorban a vázas szerkezetű, régi irodaházak esetében segíthetik elő a klímabarát korszerűsítést, hiszen az épület teljes felújítása nélkül, könnyen tervezhető költségekkel kínálnak megoldást a fűtésre és a légkondicionálásra.

A tesztelés fázisában álló homlokzati megoldás energiaellátását egy napelemes rendszer biztosítja, emellett egy mini hőszivattyú és egy hővisszanyerős szellőztető ventilátor is helyet kap a modulokban.

A cél, hogy költséghatékony, előregyártott elemekkel gyorsítsák fel az épületekhez kapcsolódó jelentős szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítását célzó felújításokat.

Az integrált homlokzati elemek egyszerre tartalmazzák a kapcsolódó helyiségek hőmérsékletének szabályozásához szükséges berendezéseket, és képesek megtermelni az üzemeltetésüket biztosító energiát.

A hőszivattyú és a ventilátor működését a beépített intelligens vezérlőegység szabályozza, a hőmérséklet függvényében hűtve vagy fűtve a belső teret. A beépítés mindössze pár órát vesz igénybe, hiszen csövekre egyáltalán nincs szükség – az elektromos hálózatra is csak azért kell csatlakoztatni az elemet, hogy borús idő esetére is biztosítva legyen az optimális működés.

A rendszer a Frauenhofer szerint különösen a Németországban gyakori paneles szerkezetű elavult iroda- és iskolaépületek esetében jelentene optimális megoldást.

Fotó: frauenhofer.de
Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: idw-online.de
Vissza
Hírfolyam