2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A padlástól csaknem a pincéig napelemekbe burkolnak egy tajvani épületet

A tobzoskát megidéző látvány hatását csak fokozza (vagy éppen ellensúlyozza?) a  jelentős mennyiségű napenergia: az épület a tervek szerint 1 millió kWh áram megtermelésére lesz alkalmas.

A holland MVRDV nevű cég egy olyan épületet emelne Tajvanon, amelynek külsejét szinte teljes egészében napelemek borítanák. Ha a megoldás beválik, a Sun Rock mintájára komplett lakónegyedeket lehetne áttervezni a napenergia minél jelentősebb hasznosítása érdekében – ismertette az Interesting Engineering nyomán a hvg.hu.

A holland céget a tajvani állam tulajdonában lévő energetikai cég, a Taipower bízta meg a feladattal, hogy álmodják meg az energiát termelő épületet, amelyet látogatóközpontként is lehet használni.

A napelemek összesen 91 háztartás éves energiakiadását tudnák fedezni – az Egyesült Államok korábbi számításai szerint ugyanis egy háztartás évente körülbelül 11 000 kWh elektromos áramot használ el. Az 1 millió kWh 85 tonna kőolaj elégetésével egyenértékű.

Az MVRDV úgy tervezte meg a 12 820 négyzetméter alapterületű épületet, hogy azt a lehető legtöbb ideig érje a napsütés. Terveik szerint a projekt megvalósítása 2024-re indulhat el.

Fotó: mvrdv.nl
Neked ajánljuk
Fenntartható beton készítésével kísérletezik a Facebook Az emelkedő tengerszint világszerte gondolkodásra készteti az építészeket Energiapozitív szálloda épül Norvégiában Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam