2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az inflációtól függ a Zöld Otthon Program jövője

Az MNB szeretné folytatni a Zöld Otthon Programot, az infláció alakulásától is függ, hogy folytatódhat-e a kedvezményes hitelek folyósítása – mondta Kandrács Csaba, az MNB alelnöke a Napi.hu Zöldgazdaság 2022 konferenciáján.

A globális gazdasági feltételek megváltoztak a koronavírus-válság hatására, azelőtt nem találkoztak a jegybankok az infláció rémével – mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke előadásában a Napi.hu Zöldgazdaság 2022 konferencián.

Emiatt a jegybankok könnyebben tudtak a többi mandátumukra is koncentrálni, most viszont az árstabilitás biztosítása az elsődleges cél. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a jegybank elkötelezettsége változott volna a fenntarthatósági célok iránt. A Növekedési Kötvényprogramot ugyan leállította a jegybank – ezen belül voltak zöldkötvény-kibocsátások is –, de nem végleg.

Ha sikerül megfékezni az inflációt, visszatérhetnek további programok

– mondta el Kandrács Csaba. Az MNB 2019-ben indult zöld programja a pénzügyi rendszer és az MNB saját működésével kapcsolatban is megfogalmazott célkitűzéseket. A jegybank monetáris politikai eszköztárába is igyekszik beépíteni a fenntarthatósági szempontokat. Ennek része a zöld jelzáloglevelek vásárlása és a Zöld Otthon Program.

A Zöld Otthon Program sikeres kezdeményezés, a hitelintézetek 0 százalékos kamattal kapnak forrást, amit maximum 2,5 százalékos kamattal helyezhetnek ki energiatakarékos új lakóingatlanok finanszírozására.

Tavasz végén vagy nyár elején merülhet ki az MNB 200 milliárdos kerete, akkor dönt a monetáris tanács, hogy tudja-e folytatni a programot. A jegybank szeretné, ha tudnák folytatni, de az infláció határozza majd meg, hogy lesz-e erre lehetőség.

Neked ajánljuk
Az MNB nyitott a zöldlakáshitel folytatására Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program A K&H kibocsátotta első zöldjelzáloglevelét Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam