2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az utcát fűtő ablakok hamarosan az űrből is viríthatnak

Egy brit vállalat az emberiség szén-dioxid-kibocsátásában meghatározó szerepet játszó ingatlanok állapotának monitorozására alkalmas műholdflotta létrehozásán dolgozik.

A Satellite Vu nevű vállalat tervei szerint az első, nagy felbontású infravörös kamerákkal felszerelt műholdak fellövésére már 2023-ban sor kerülhet, az elkövetkező években pedig további szatellitek sorát tervezik felbocsátani, hogy pontos adataikkal járulhassanak hozzá az ingatlanokhoz kapcsolódó energiapazarlás megszüntetéséhez.

Állításuk szerint hőérzékelő műholdjaikkal egyedi épületek energiahatékonyságát – a szigetelés működését és a fogyasztott energia mennyiségét – is képesek lesznek felmérni.

A technológia révén a vállalatok, kormányzati szervek és önkormányzatok pontos információkra tehetnek szert az épületállomány állapotáról, és oda koncentrálhatják erőfeszítéseiket, ahol arra a leginkább szükség van

– mondta el a vállalat vezetője a The Guardiennek. Reményeik szerint a klímavédelem iránt egyre elkötelezettebb politikai és gazdasági szereplők az erőfeszítéseiket segítő adatokért fizetni is hajlandók lesznek majd, technológiájuk pedig így elősegítheti a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítását.

A műholdak felvételei ugyanakkor a folyókat szennyező ipari kibocsátások és az erdőtüzek felderítésére is alkalmasak lesznek majd.

A földfelszínről készült hőkamerás felvétel egy rosszul szigetelt családi házról Fotó: ivansmuk/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
A épületek zöld felújításáról tartanak workshopot „Környezetpozitív” mintaházat építenek magyar egyetemisták Az Épp elég hely sziget (videóval) A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: theguardian.com
Vissza
Hírfolyam