2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az üveghulladék segíthet csökkenteni a beton környezeti lábnyomát

A betonkészítés során felhasznált hatalmas mennyiségű természetes homok jelentős környezeti hatással jár. A hagyományos beton cement, víz és adalékanyag, például homok keverékéből készül, egy új eljárás során azonban a kutatók megpróbálták üveggel helyettesíteni az adalékanyag 100 százalékát.

Az építőipari felhasználás nagyban a hulladék üveg feldolgozásához is nagyban hozzájárulhat, 2018-ban ugyanis az Egyesült Államokban csupán az üveg egynegyedét hasznosították újra, több mint fele pedig a hulladéklerakókba került – ismertette a The Conversation nyomán a Liner.

A kísérleti eljárás során barna üvegeket használtak, amelyeket összezúztak, az aprított darabokat átmosták, szárították, őrölték és szitálták.

Az így kapott részecskéket, amelyek egy négyzetmilliméternél is kisebbek voltak, homok helyett keverték a betonba.

Az elkészült anyagból 3D-nyomtatással falelemeket és előre gyártott építőelemeket hoztak létre, amelyek összeillesztésével teljes épületek készíthetők. Az új eljárással készült beton jobb szigetelő tulajdonsággal bír, mint a hagyományos változat, jelentősen csökkenve a nyári hűtés vagy téli fűtés költségeit.

Más változatok is tesztelésre kerültek a fenntartható építőanyag megalkotása közben, többek között a gyártás során használt, jelentős kibocsátásért felelős portlandcement egy részét mészkőporra cserélték. Ez kisebb terhelést ró a környezetre, és anélkül használható a 3D-nyomtatott beton készítése során, hogy az a keverék minőségére károsan hatna. 

A 3D-nyomtatási technológia a keletkező hulladék mennyisége csökkenti, az építőmunkások biztonságát pedig növeli. Ezért a kutatók szerint az ultrakönnyű, jól szigetelt 3D-s épületek létrehozása lehetséges, mi több, létfontosságú lépés lehet az építőipar fenntartható fejlődése érdekében.

Neked ajánljuk
Fenntartható beton készítésével kísérletezik a Facebook Az emelkedő tengerszint világszerte gondolkodásra készteti az építészeket Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: liner.hu
Vissza
Hírfolyam