2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az otthonunkban elhasznált energia negyede a tetőn át távozik

Magyarországon a lakosság energiafelhasználása kiemelkedően magas, az ország teljes energiafogyasztásának kb. 32 százalékát teszi ki. Egy átlagos magyar családi ház szigetelésével több mint 0,7 tonnával, azaz 40-50 százalékkal is csökkenthetjük az éves szén-dioxid-kibocsátásunkat.

A levegőt erősen szennyező és így az egészségünket is romboló közlekedési és fűtési módok, illetve az egyre dráguló energiaárak mára nyilvánvalóvá tették, hogy az energiahatékonyság már nem csupán környezetvédelmi, hanem anyagi kérdés is – mutatott rá a Knauf Insulation közleménye nyomán a Greendex.

Magyarország ökológia lábnyoma alapján másfélszer annyi erőforrást használ fel, mint amennyit a fenntartható fejlődés elve szerint tehetne.

A Knauf Insulation szakembereinek számítása szerint a családi házakban felhasznált energia 75 százalékát fűtésre (és egyre nagyobb arányban hűtésre) fordítjuk.

Egy háromfős, 100 m2-es házban élő család csak a fűtésre és hűtésre felhasznált energiával 1 tonna üvegházhatású gázt juttat a Föld légkörébe évente. Ennek egyik oka, hogy a hazai épületállomány energiahatékonysági szempontból elavult, korszerűtlen.

Nem mindegy, milyen tető van a fejünk felett

Hazánkban több százmillió négyzetméternyi tető szorulhat felújításra. A Knauf Insulation az Energiahatékonysági Világnapon arra hívja fel a figyelmet, hogy Magyarországon a lakosság a legnagyobb energiapazarló, ami a lakóépületeink rossz energiahatékonysági állapotának tudható be: 70 százalékuk ugyanis energiahatékonysági szempontból nem megfelelő.

A rossz nyílászárók, a korszerűtlen fűtőberendezések és a rosszul vagy egyáltalán nem hőszigetelt homlokzatok mellett a tetőn keresztül is rengeteg energia távozik feleslegesen.

„Becsléseink szerint Magyarországon nagyságrendileg 350 millió négyzetméter tető szorulhat felújításra” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója. „Megfelelően szigetelt tető esetén fűtési/hűtési költségünk akár 10 százalékát is megtakaríthatjuk, ami éves szinten akár 10 milliárd forintot is jelenthet hazánkban” – tette hozzá. Ez természetesen a szén-dioxid-kibocsátásunkat is jelentősen csökkentené.

Fotó: SimplyCreativePhotography/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
Energiapozitív szálloda épül Norvégiában A épületek zöld felújításáról tartanak workshopot Fontos, hogy szigeteljük az épületeket Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam