2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Műanyaghulladékból építőanyag

Egy kenyai mérnök úgy gondolja, a műanyag a félreértett anyagok közé tartozik, és vállalkozást alapított, hogy építőanyagként hasznosítsa a kidobott olajoshordók, vödrök, joghurtos dobozok és más műanyaghulladékok tonnáit.

Nzambi Matee eredeti munkaköre szerint műanyagot gyártott, de amikor megtudta, milyen keveset hasznosítanak ebből újra, inkább térfelet váltott. De amikor tudomására jutott, milyen kevés szemetet dolgoznak fel újra, felmondott a munkahelyén, és megalapította vállalkozását, a Gjenge Makerst, amely napi 1500 műanyag téglát készít ipari és háztartási hulladékból  – számolt be a phys.org alapján a Liner.

A fenntartható térburkoló tömbök már utakat, felhajtókat és járdákat szegélyeznek Nairobiban, hamarosan pedig alacsony költségvetésű lakások alternatív építőanyagként is szolgálhatnak, mivel a környezetbarát téglák erősebbek, olcsóbbak és könnyebbek, mint a beton.

Fotó: Gjenge Makers Ltd/facebook.com

Nairobiban naponta körülbelül 500 tonna műanyaghulladék keletkezik, és ennek csak 10 százalékát hasznosítják újra. Végtelen mennyiségű nyersanyag áll tehát Matee rendelkezésére, aki a város szemétlerakóit és ipari zónáit kereste fel a hulladékért.

A prototípus tökéletesítése évekbe telt, a szükséges gépeket a csapat maga készítette hozzá, 2019-re azonban a gyártás már folyamatosan zajlott. Az előállítás során az aprított műanyagot homokkal keverik, extrém hőhatásnak teszik ki, majd az így keletkező anyagból különböző méretű tömböket formálnak.

Forrás: UN Environment Programme/youtube.com

A végeredmény egy olyan járólap, amely akár hétszer erősebb a betonnál, feleakkora súlyú, és akár 15 százalékkal olcsóbb is. A vállalkozás 2021-ben 50 tonna műanyagot hasznosított újra, Matee azonban azt reméli, idén sikerül megduplázni ezt a mennyiséget. A technológiának ugyanakkor vannak korlátai: a hét fő műanyagfajtából csak négy használható a téglák gyártása során, de csapat reméli, hogy idővel ezen változtatni tudnak.

Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában Metrózni fejedelmi élmény 500 millió forinttal segíti a kormány a civil állatvédő szervezeteket Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Koncert a kárpátaljai árvákért
Tovább a forrásra: liner.hu
Vissza
Hírfolyam