2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Betont készítenek régi, elhasznált gumiabroncsokból

Csak az Egyesült Államokban évente több mint 300 millió hulladék gumiabroncs keletkezik, amelyeket nagyon ritkán hasznosítanak újra, így leggyakrabban szeméttelepeken végzik, ahol komoly tűzveszélyt jelenthetnek. A Dél-Ausztráliai Egyetem és az RMIT Egyetem kutatói szerint ugyanakkor a morzsolt gumi kiváló alternatívája a hagyományos betonban jellemzően használt adalékanyagoknak.

A kutatók a régi autógumikat finom szemcsékké őrölték, majd a betongyártás során homokból készült aggregátumok helyett használták fel – ismertette a Liner.

Az innovatív technológia segítségével létrehozott betonlapok gazdaságosnak és még a hagyományos betonnál is tartósabbnak bizonyultak valós körülmények között.

A régi gumiabroncsok építőanyagként való újrahasznosításával a kutatók nemcsak az autógumik lerakásának problémáját igyekeznek részben megoldani, hanem a betonipar által okozott környezeti károkat is kezelni kívánják.

Kutatásuk során az ausztrál tudósok a homok közel 20 százalékát morzsolt gumival helyettesítették, amelyet mind a laboratóriumban, mind pedig lakókörnyezetben betonlapok készítéséhez használtak.

Dr. Osama Youssf, a tanulmány egyik társszerzője szerint a megerősített beton számos mérőszám alapján jobbnak bizonyult a hagyományos betonnál, többek között az ütésállóság, a szívósság és a képlékenység, a hő- és hangszigetelés, valamint a súly tekintetében.

Fotó: Joel Carillet/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
A épületek zöld felújításáról tartanak workshopot „Környezetpozitív” mintaházat építenek magyar egyetemisták Az Épp elég hely sziget (videóval) Segítőközpont a menekültekért Zöldáramot szolgáltató elektromosautó-töltőket telepítenek országszerte
Tovább a forrásra: liner.hu
Vissza
Hírfolyam