2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fenntarthatatlan fűtési megoldásokkal nem csak a környezetet, magunkat is mérgezzük

Az Európai Közegészségügyi Szövetség (EPHA) március végén publikált jelentése alapján a fosszilis energiahordozók és a fa otthoni fűtési és főzési felhasználása évente több mint 27 milliárd eurós egészségügyi költséggel jár az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban.

A friss eredmények alapján Európában a fa háztartási alkalmazása jelenti a legnagyobb gondot, az anyag használata 17 milliárd eurós egészséghez köthető kiadást jelent. A szén további 5, az olaj 3, a gáz pedig 2,3 milliárdos költséggel jár – ismertette a 24.hu.

Csak a PM2,5 kategóriájú szálló por 307 ezer európai korai halálát okozta 2019-ben – a finom szemcsés szennyezés mintegy fele az otthoni energiahasználathoz köthető.

A villamos energiából és a nem lakossági hőtermelésből származó közvetett rossz légminőség további 2 milliárdos kiadást okoz. Hazánk a felmérésben a harmadik helyen végzett, egy magyar háztartásra átlagosan 318 eurós, azaz közel 117 ezer forintos, az otthoni légszennyezéshez köthető egészségügyi költség jut.

Ugyanakkor az adatok szerint a hőszivattyúk közvetlen légszennyezést nem idéznek elő, és a teljesen megújuló, biomassza nélküli energiarendszerrel kombinálva az egészségi költségeket nullára csökkenthetik.

Fotó: Grassetto/iStock / Getty Images Plus
Neked ajánljuk
A hőszivattyú viheti közelebb Európát a klímacélok eléréséhez? Energiapozitív szálloda épül Norvégiában Szerverek hulladékhőjével fűtik majd Bécs ultramodern kórházát Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam