2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem csak nagy beruházásokkal javíthatjuk otthonunk energiahatékonyságát

Energiát megspórolni otthon a háztartási rendszereink kiválasztásával is tudunk, ha mindenből törekszünk a legenergiahatékonyabbat választani.

A hvg.hu felhívta a figyelmet, hogy ha rendszeresen karbantartjuk az energiát fogyasztó berendezéseinket, azok fogyasztását akár 20%-kal csökkenthetjük, például a következő lépésekkel:

  • Ellenőrizzük, hogy az évszaknak megfelelően vannak-e beállítva a berendezéseink.
  • Takarítsuk le a hűtőben a kondenzációs rácsot, olvasszuk le, ha nem önleolvasztós. Ha ezt elmulasztjuk, 20-30%-kal nőhet a hűtő fogyasztása.
  • Ellenőrizzük, hogy megfelelő hőmérsékletre van-e beállítva a hűtő és a mélyhűtő: a hűtő +5, a mélyhűtő -18 Celsius-fokos beállítása ajánlott.
  • A villanybojlert évente víztelenítsük: 1 mm vízkő akár 10%-kal is megnövelheti a fogyasztást.
  • Ellenőrizzük a vízmelegítők hőmérsékletének beállítását, nyáron nem feltétlenül kell ugyanolyan meleg víz, mint télen. 
  • A fűtésrendszerünket, a gázkészülékeinket is ellenőriztessük évente, ezzel 10%-kal csökkenthetjük a felhasznált energia mennyiségét.
  • A radiátorok esetében fontos a rendszeres portalanítás, és évente, a fűtési szezon kezdetén azok légtelenítése.
  • A zuhanyrózsákat és csapokat rendszeresen vízkőtlenítsük, hiszen egy csöpögő csappal havonta akár 800 liter vizet is feleslegesen elfolyathatunk, ezzel egy normál háztartás vízfelhasználásának akár 20%-át is elpazarolhatja. A kemény víz miatt a háztartási gépeink is vízkövesedhetnek, ezáltal többet fogyasztanak. 

A GreenDependent szakértői szerint a régebbi, energiapazarló háztartási eszközöket akkor javasolt azonnal lecserélni, ha aránytalanul nagyobb a fogyasztásuk, mint egy újabb eszközé.

Fotó: ronstik/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
A épületek zöld felújításáról tartanak workshopot „Környezetpozitív” mintaházat építenek magyar egyetemisták Az Épp elég hely sziget (videóval) Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam