2022. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A levegőszennyezés szempontjának figyelembevételét szorgalmazzák a lakossági beruházások során

Magyarország környezeti állapotának javítása érdekében a lakossági beruházásoknál az energiatakarékosságra és a légszennyezés csökkentését eredményező fejlesztésekre kell helyezni a hangsúlyt – hívták fel a figyelmet a Föld napja alkalmából természetvédelemmel és energetikával foglalkozó szervezetek.

A Greenpeace Magyarország egyebek között előrelépésnek tartja, hogy lehetőség nyílt a szigetelésre az otthonfelújítási támogatásban, kifogásolja azonban, hogy ez nincs energetikai célokhoz kötve. A támogatás felvevői számára nem kötelező, csak lehetőség a szigetelés és a fűtés-korszerűsítés, amelyek az energiatakarékossághoz és a légszennyezés csökkenéséhez vezethetnének – mutattak rá.

A Levegő Munkacsoport is szükségesnek tartja a lakossági energiahatékonysági beruházások, elsősorban a szigetelésnek a jelenleginél nagyságrenddel nagyobb támogatását.

Az Energiaklub arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a magyarországi szén-dioxid-kibocsátás nagyjából 40 százalékát adó lakóépületek energetikai felújítása nem történik meg, akkor 2050-re nem éri el az ország a klímasemlegességet.

Emlékeztetnek arra, hogy a Magyar Energiahatékonysági Intézet tavalyi felmérése szerint az elmúlt években nőtt az épületenergetikai beruházások száma, és egyre többen tervezik az energiahatékonysági korszerűsítéseket. Ezek között azonban még mindig az egyedi, részleges felújítások dominálnak, jellemzően műszaki vagy energetikai terv nélkül, ezáltal a keletkező energiamegtakarítás sem jelentős.

Ugyanakkor jelezték, hogy egy nagy volumenű lakossági energiahatékonysági piac is kirajzolódik a következő öt évre, csaknem 3000 milliárd forintos beruházási értékkel.
Ezt a felújítási igényt olyan mederbe kellene terelni, ahol az energiamegtakarítási lehetőségek a lehető legnagyobb mértékben kiaknázhatók. Ezért az Energiaklub egy olyan állami támogatási rendszer bevezetését tartja szükségesnek, amely a támogatások energiahatékonysági feltételekhez kötésével a felújítókat a komplex beruházások megvalósítására ösztönzi.

Fotó: Fokusiert/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Fenntartható beton készítésével kísérletezik a Facebook Az emelkedő tengerszint világszerte gondolkodásra készteti az építészeket Energiapozitív szálloda épül Norvégiában Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: tudas.hu
Vissza
Hírfolyam