2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az MNB nyitott a zöldlakáshitel folytatására

A jegybank értesülései szerint a Zöld Otthon Program keretösszegének 2022. április 5-i megemeléséig a hitelintézetek által befogadott kérelmek volumene – a már megkötött szerződésekkel együtt – meghaladhatta a program eredeti 200 milliárd forintos keretösszegét.

24.hu megkeresésére az MNB közölte, a 100 milliárd forintos keretemelés lehetővé tette, hogy a hitelintézetek többségénél a már bírálat alatt álló hiteligények teljesülhessenek, továbbá ezen felül is biztosíthat szabad keretet. A portál arra is rákérdezett, várható-e újabb keretbővítés.

Az MNB hangsúlyozta, törvényben foglalt mandátuma, hogy – elsődleges célja, az árstabilitás veszélyeztetése nélkül – hosszú távú környezeti fenntarthatósági szempontok érvényesítése mellett alakítsa ki monetáris politikai eszköztárát, amivel hozzájárul Magyarország fenntartható felzárkózásához.

A jegybank ezért – a tavaly júliusban elfogadott zöldeszköztár-stratégiával összhangban – hosszú távon kívánja támogatni a hazai ingatlanállomány megújulását is.

Az MNB vizsgálni fogja, hogy a 300 milliárd forintos keret kimerülése után milyen feltételek mellett tudja fenntartható módon támogatni a hazai zöld átmenetet.

Hozzátették, az MNB nyitott a Zöld Otthon Program folytatására egy olyan átfogó, a hazai lakásállomány energiahatékonyabbá válását célzó gazdaságpolitikai koncepció részeként, amelyben a kormány és hazai bankszektor is egyaránt meghatározó részt vállal.

Fotó: gorodenkoff/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam