2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fenntartható beton készítésével kísérletezik a Facebook

Az építőipar zöldítésére adta a fejét a Facebookot és az Instagramot magában foglaló Meta: a beton előállításához és felhasználásához kapcsolódó jelentős szén-dioxid-kibocsátást mesterséges intelligenciával (MI) és egy különleges betonkeverékkel igyekeznek orvosolni.

A kidolgozott építőanyagot tesztelték is, az egyesült államokbeli DeKalb városában, a vállalat helyi adatközpontjában – számolt be róla a CNet alapján a hvg.hu.

Az eredmények alapján a munka nem volt hiábavaló: a keverék kellően erősnek bizonyult, mi több,

a hagyományos módszerhez képest ez a technika 40 százalékkal alacsonyabb kibocsátással járt.

Az eljárás ugyanakkor közel sem nevezhető tökéletesnek, mivel az újfajta beton kötési ideje jóval lassabb volt, mint a rendes betoné. Ez pedig komoly problémát jelent, hiszen egy építkezésnél ez nagyban hátráltatná a munkát. A cég most ennek javításán szeretne dolgozni, ezért a jövőben még több kísérletet végeznek majd.

Fotó: 5./15 WEST/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Az emelkedő tengerszint világszerte gondolkodásra készteti az építészeket Energiapozitív szálloda épül Norvégiában Készítsünk sárgyűjtő helyeket a fecskék védelmében Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam