2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az emelkedő tengerszint világszerte gondolkodásra készteti az építészeket

Egy 2019-es tanulmány szerint a globális tengerszint az évszázad során várhatóan 0,6 és 2 méter közötti mértékben emelkedik: a fenyegető jövő által diktált kihívásokhoz az építészeknek is alkalmazkodniuk kell. 

A CNN nyomán az Index összegyűjtötte, milyen utakat keresnek korunk innovatív építészei a változó klímához való alkalmazkodásra. Az egyik leginnovatívabb árvízálló projekt az Egyesült Államokban San Franciscóban valósulna meg.

Az Embarcadero negyed San Francisco egyik legkedveltebb területe, de egyben Amerika egyik legveszélyeztetettebb történelmi helye is, ami a földrengések és a tengerszint emelkedése miatt sérülékeny. Szeptemberben a londoni székhelyű Heatherwick Studio hozta nyilvánosságra „The Cove” című vízióját (a projekt izgalmas látványtervei a pier30.com oldalon tekinthetők meg).

Az épületegyüttes megvédené a területet az áradásoktól, miközben új társadalmi központot és ökológiai parkot biztosítana a közösség számára.

A fejlesztés az elhagyott mólókat használná, köztük a 30–32-es mólókat, amelyeket az 1989-es Loma Prieta földrengés után érintetlenül hagytak.

A Baca Architects is az „akvatektúrára”, azaz a vízben, vízre vagy víz közelében történő építkezésre specializálódott. Az úgynevezett Amphibious House-ról híres: az árvizek elleni védelem érdekében ez a ház úszóképes, száraz körülmények között a földön nyugszik, árvíz idején pedig felemelkedik a dokkjában, hogy úszni tudjon.

Forrás: Dezeen=youtube.com

Szintén az emelkedő tengerrel dacolnak az észak-norvégiai Manshausen távoli szigetén álló kabinok, amelyeket a Snorre Stinessen Arkitektur úgy tervezett meg, hogy ellenálljanak a szélsőséges időjárási körülményeknek: cölöpök támasztják alá őket, elhelyezésüket pedig a hullámok magassága és a tengerszint várható emelkedése diktálja.

Fotó: franckreporter/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
A épületek zöld felújításáról tartanak workshopot „Környezetpozitív” mintaházat építenek magyar egyetemisták Az Épp elég hely sziget (videóval) A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam