2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tudtad, hogy a kerted segíthet a hirtelen lezúduló csapadék megzabolázásában?

Az éghajlatváltozás világszerte hektikusabbá teszi az időjárást, az esőzések gyakorisága, jellege és a lehulló víz mennyisége is változik. Az alkalmazkodáshoz hasznos megoldást jelenthet egy esőkert kialakítása.

Bohács Ádám kertépítő technikus Agrároldalon megjelent írásában rámutat: az esőkertek segítenek megszelídíteni a heves esőzésekkor lezúduló csapadékot, méghozzá úgy, hogy vízkedvelő növények ágyásaiba vezetik a vizet.

Ez a megoldás nem csupán azt akadályozza meg, hogy a hirtelen lezúduló csapadék kárba vesszen, de azt is segít elkerülni, hogy a hirtelen esőzések elmossák a kertet, károsítsák a ház alapját vagy túltöltsék a környék csatornarendszerét.

Az esőkert egy olyan kiásott terület, ami lehetővé teszi a víz sík felületekről való elvezetését – ha úgy tetszik, egy hatalmas „szivacs”, ami magába szívja a lehulló esővizet, és egyszerre meg is szűri azt a különböző szennyező anyagoktól – ismerteti a szakértő. Az esőkertek ugyanakkor nem kerti tavak – nem sokkal az esőzés után a víz eltűnik belőlük, és éppen olyan szárazak lesznek, mint kerted többi része. Ezért aszályos időben az esőkert is öntözést igényel.

Az esőkertek előnye, hogy védik a kert többi ágyását és növényét a lezúduló csapadéktól, megszűrik az elvezetett vizet a szennyeződésektől, és élőhelyet biztosítanak a helyi állatok számára is.

Bohács Ádám részletes esőkert-kialakítási útmutatója az Agrároldalon érhető el.

Fotó: Toa55/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Fenntartható beton készítésével kísérletezik a Facebook Az emelkedő tengerszint világszerte gondolkodásra készteti az építészeket Energiapozitív szálloda épül Norvégiában Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: agraroldal.hu
Vissza
Hírfolyam